Міфи про цукор, в які ви вірили

Безумовно, надмірне вживання цукру є небезпечним для людини. Через це є люди, які, на їхню думку, виключили солодке зі свого життя.

При цьому навколо цукру дуже багато міфів. З незрозумілих причин, у них вірить практично кожен. Докладно в цьому розбиралася доктор Толстікова на своєму каналі.

Цукор – ворог фігури

Багато хто думає, що проблеми з їхньою фігурою тільки через цукор. При цьому його неможливо повністю прибрати зі свого життя. З ним треба лише дружити. Ще з перших днів життя ми споживаємо цукор – молоко матері. Доктор Толстикова вважає, що не можна перетворювати продукти на демонів. Важливо будувати нормальні відносини в голові і адекватне сприйняття. За відсутності такої, у людини може розвинутися ожиріння, діабет або інсулінорезистентність. І виною тут буде зовсім не цукор, а невміння людини правильно складати раціон. Важливо вживати цукор у міру. Тоді він принесе лише користь.

Целюліт через цукор

Ми вже визначилися, що у раціоні, якщо він грамотно підібраний, завжди можна знайти місце для солодкого. Якщо воно вписується в денну норму, нічого страшного не буде. А ось при нестачі вуглеводів, організм вимагатиме компенсації у вигляді солодощів. За неграмотного раціону, людина буде вічно відмовляти собі у солодкому, що загрожує тільки зривом. Відсутність базових знань біохімії створює демонізацію цукру.

Потім ми чуємо міфи про те, що целюліт чи цукровий діабет викликаний тим, що людина їсть десерти. Завжди проблеми із солодким йдуть від ваших стосунків із їжею, – стверджує лікар.

Відмова від продуктів

Самі по собі, продукти невинні. Вина людина, яка не може виставити кількість та регулярність. Через зриви виникає стрес, що веде до викиду кортизолу - що ніяк не свідчить про хороший стан здоров'я. Перестаньте забороняти собі їжу.

Пам'ятаєте, як у дитинстві нас вчили доїдати все до крихти? У цьому теж є проблема. Насправді, доїдати необов'язково. Адже можна щось скуштувати, зрозуміти всю палітру смаків та зупинитися. Так ви не отримали психологічної травми і отримали бажане. Доїдати – необов'язково.

Цукор – це шкода

Нерідко після відмови від цукру люди скаржаться на головний біль, перепади настрою та втому. Є версія, що тут працює принцип нагороди. Сахароза активує викид дофаміну і організм одразу нагороджує вас позитивним ефектом. Тут людина стає заручником нагороди і намагається знайти їжу для організму. В іншому випадку отримуємо депресію, тривогу, сильний потяг до солодкого. Цукор потрібно не виключати із раціону, а налагодити з ним стосунки. Зрозумійте, що цукор – хороший. Перегляньте свій раціон і збалансуйте його так, щоб приймати улюблені десерти в розумних кількостях і дотримуватися здорового харчування. А шкідливим може стати будь-що, якщо приймати у надмірних кількостях.