Як відмити духовку: тількі народні методи

Немає такої людини, яка відмовилася б від м’яса, а тим паче соковито м’яса з духовки. Так само мабуть і нема такої людини, яка із радістю потім мила плиту після приготування улюблених страв.

Є декілька способів, які допоможуть з цим. Не обов’язково витрачатись на дорогі миючі засоби, на допомогу прийдуть оцет, сода та лимонна кислота. Це те, що знайдеться вдома у кожної господині.

Як видалити свіжі забруднення

Якщо це свіже забруднення, то потрібно в рівних пропорціях змішати сік одного лимону та воду. Промокніть вологу губку у цій речовині, та ретельно протріть нею поверхню плити, або стінки духової шафи. Це все потрібно залишити на пів години і згодом протерти чистою і вологою ганчіркою.

Видалити застарілий жир

Якщо ж жир застарілий, то в будь яку посудину налити чистої води і розбавити її з харчовою содою, з розрахунком 1 пакет соди на 0,5л води. Отриману рідину потрібно поставити в духовку, при температурі 200 градусів на 30-40 хвилин.Дочекавшись поки духовка охолоне, бруд протерти вологою ганчіркою.

В іншому способі використовується харчова сода і оцет.Соду потрібно насипати на кухонну губку, та нанести на стінки духовки.Після цього легенько змочити стінки духовки будь-яким зручним способом, а за годину змити це все чистою ганчіркою, змоченою в мильному розчині і під кінець витерти насухо паперовим рушником . Якщо ж нагар застарілий, то перед тим як наносити соду, стінки духової шафи потрібно обробити ганчіркою, змоченою в оцті, посипати содою, трохи збризнути водою і залишити на дві години. Після вимити духовку.

Також існують методи очистки за допомогою солі, перекису, або спирту.Як кажуть досвідчені господині, ці методи вважаються найбільш ефективними. При виборі свого методу, потрібно враховувати, що одні справляються зі свіжими забрудненнями, а інші із застарілими.

Варіант з використанням солі підходить, якщо ви вирішили мити одразу після приготування. Сіль потрібно насипати на дно духової шафи, поки вона ще не охолола, а якщо все ж охолола, то її потрібно підігріти до температури приблизно 100 градусів та закрийте дверцята. Як тільки колір солі стане схожим на золотистий, духовку потрібно вимкнути, дочекатись поки охолоне, та протерти ганчіркою, змоченою у мильному розчині. Після витерти паперовими рушниками, або звичайним, сухим рушником.

Є декілька методів з нашатирним спиртом. У першому випадку потрібно змочити губку, або ганчірку нашатирним спиртом, протерти всі поверхні духової шафи, та залишити на ніч, попередньо обов’язково зачинивши дверцята. На ранок потрібно все це ретельно вимити чистою водою. В іншому способі духовку потрібно розігріти до 60 градусів, на полицю що зверху поставити склянку зі спиртом, а на нижню – будь-яку ємність з окропом. Так залишаємо на 8 годин. Після цього, до склянки з нашатирним спиртом додати трохи миючого засобу. Розчином що вийшов, потрібно змити весь бруд зі стінок. Потім ще раз все ретельно промити чистою водою, та обов’язково залишити провітрити, щоб залишки нашатирного спирту могли вивітритись.

Ще можна використати соду і розчин перикису.Для цього нам потрібно взяти 3% перекис водню і ¼ склянки води. Все це змішати, щоб вийшла однорідна консистенція, має бути схожим на кашу. Отриманий розчин губкою нанести на стінки духової шафи і залишити на декілька годин. Як час сплине, духовку протерти зсередини вологою ганчіркою.

Читайте також: Пристрої, які найбільше "жеруть" ваші гроші: як заощадити.