Сало - національна гордість української кухні, він навряд чи колись перестане бути популярним і буде дуже прикро викинути цей смачний та цінний продукт. Навіть у тих випадках, коли сало стало жовтого кольору через тривале зберігання або обвітрілося з нього все одно можна приготувати досить смачну страву.
Розглянемо кілька варіантів, як можна використовувати старе сало та надати йому "друге життя".
Якщо сало старе, то можна його вживати в їжу
Якщо сало пожовкло і обвітрілося, воно довго зберігалося. Вживати таке сало можна, за умови його зберігання до 30 днів у холодильнику та 12 місяців у морозилці. Відзначимо що смакові якості сала, що залежалося, сильно відрізняється від свіжого і ставати жорсткуватим. Після тривалого зберігання в холодильнику сало може вбирати запах інших продуктів, які зберігалися поряд з ним.
Як можна відновити старе сало
Для того, щоб повернути шматку старого сала, свіжий смак необхідно:
- покласти сало у відповідний посуд
- розрізати на кілька частин, якщо шматок сала більше за долоню
- залити старе сало молоком
- поставити на плиту на невеликий вогонь на 20 хвилин
- після вийміть і остудіть сало
Смалець зі старого сала, що залежалося.
Так само пожовкле старе сало можна розтопити і зробити з нього смалець. Для цього поріжте сало на дрібні шматочки і обсмажте на гарячій сухій сковороді, поки воно не набуде коричневого відтінку. Отримані шкварки дуже смачно буде подати до яєчні або вареників, а смалець, який вийшов, необхідно перелити в банку і поставити в холодильник.
Старе солоне сало як заправка для борщу
Що характерно заправка для борщу зі старого сала виходить навіть ароматнішою, ніж зі свіжого продукту. Для такої заправки необхідно залити сало теплою водою та залишити на добу за кімнатної температури. Далі це сало необхідно перемолоти з часником і додати наприкінці приготування борщу.
Намазка зі старого сала
- Сало – 300 г.
- Часник – 4 зубчики.
- Чорний перець мелений – 0,5 ч.л.
- Паприка солодка мелена – 0,5 ч.л.
- Зелень та сіль за смаком.
Сало разом з іншими інгредієнтами перемолоти через дрібну сіточку. Накришити дрібно зелень і змішати з|із| отриманою раніше намазкою. Зберігати намазку зі старого сала у холодильнику.
Читайте також: У господарстві нагоді: як можна використовувати упаковку від яєць
З цими порадами ви назавжди позбавитеся конденсату на вікнах, через який утворюється вогнища цвілі