Хліб - незамінна та надзвичайно важлива річ у кожному домі. Проте іноді, купуючи його про запас, можна не розрахувати й він почне черствіти або ще гірше пліснявіти. Аби уникнути цього, люди вигадують різноманітні способи зберігання хліба. Хтось говорить, що його варто покласти в холодильник, а хтось стверджує, що цього якраз категорично не можна робити. Як же правильно зберігати хліб, давайте розбиратися.
Чи можна зберігати хліб у холодильнику?
Ті, хто заперечують такий метод зберігання, насправді багато в чому праві. За дослідженнями науковців, у холодильнику хліб черствіє у три рази швидше, адже крохмаль під впливом низьких температур починає активніше кристалізуватися. Проте, мова йде про тривале зберігання, якщо вам потрібен свіжий хліб потягом 2-3 днів, ви цілком можете сміливо класти його в холодильник.
Аби хліб залишався довше свіжим, варто дотримуватися трьох простих правил:
- 1. не завертайте його в поліетиленові пакети;
- 2. хліб краще завернути в паперовий пакет, а вже потім у поліетилен чи харчову плівку: папір буде поглинати вологу, а хліб залишатиметься хрустким тривалий час;
- 3. не кладіть у холодильник гарячий хліб, адже якщо ви завернете його в пакет, поки він ще не охолонув, то хліб покриється конденсатом.
Де краще зберігати хліб?
Ідеальний варіант, якщо хліб треба зберігати нетривалий час. Доведено, що найоптимальнішим матеріалом для хлібниці є деревина. Аби подовжити термін зберігання, ви можете покласти хліб у тканинний мішечок, а хлібницю поставити в закриту шафку, подалі від сонячних променів.
Найкращий спосіб зберігати хліб тривалий час. Там він залишатиметься свіжим протягом 3-6 місяців. Його можна покласти прямо в упаковці або ж завернути в фольгу чи поліетилен. Те ж стосується й іншої випічки. Вона теж прекрасно збережеться й не втратить ні привабливий зовнішній вигляд, ні чудовий смак.
Розморожувати хліб варто при кімнатній температурі.