Українці, навіть усупереч війні, готуються до Новорічних свят. Проте складне становище енергетичної інфраструктури, а як наслідок постійні відключення електроенергії в оселях завдають окремого клопоту господарям і господиням. Адже непрацюючий холодильник може стати на заваді нормальній підготовці до свят. Проте ми радимо не впадати у відчай, адже завжди є вихід: деякі страви можна приготувати заздалегідь, а деякі взагалі не готувати в цьому році.
Лайфхаками щодо приготування новорічних страв в умовах України розповіла кулінарна блогерка Дарія Дорошкевич.
Коли починати підготовку?
Дарія рекомендує українцям враховувати той факт, що 31-го грудня цілком може не бути стабільного електропостачання. Крім того, ускладнить процес підготовки робочий день 30-го грудня, адже ця дата випадає на п'ятницю. Саме тому, розпочати підготовку краще за декілька днів до початку святкування.
Як правильно готувати "Олів'є"
Особливе місце на новорічному столі займає салат "Олів'є". Дарія Дорошкевич рекомендує цього року заздалегідь зварити всі потрібні овочі й зробити заготівлі. А також відварити яйця. До того ж, взимку, коли температура повітря доволі низька, ви можете зберігати продукти в будь-якому прохолодному місці. Також багато господинь вирішують зараз замінити ковбасу на відварене м'ясо, яке цілком може зберігатися 3-4 дні до приготування самого салату.
Горошок та ковбасу (якщо ви все ж готуєте з нею) краще додати вже перед тим, як подаватимете салат на стіл. Те ж стосується й майонезу. Пам'ятайте, що страви з ним можна вживати не більше 12-ти годин з моменту приготування.
Чи варто готувати "Оселедець під шубою"?
Таким же бестселером новорічного застілля є "Оселедець під шубою". Проте Дарія Дорошкевич радить цього року зрадити традиціям і відмовитись від цього салату взагалі. Як риба, так і майонез надзвичайно швидко псуються і є велика вірогідність, що ви просто не зможете з'їсти салат, поки він не зіпсувався.
До того ж, не варто готувати на цей Новий рік страви з запасом, адже вірогідність того, що вони будуть придатні до споживання тривалий час доволі мізерна.
Справа в тому, що у нас є така звичка готувати дуже багато, а потім їсти. Далі ми готуємо на Різдво, але цього року не варто так робити. Тому що знову ж таки не працює холодильник навіть 4 години, - наголосила Дарія Дорошкевич.
Тому краще підготуватися заздалегідь і розрахувати, скільки їжі потрібно саме вашій родині. Враховуйте, що, за даними дослідників, дитині потрібно на один раз 200 грамів їжі, а дорослій особі - 500 грамів. Звісно, ви можете приготувати трохи більше, але не перестарайтесь.
Читайте також: Як заощаджувати на опаленні за допомогою свічки: шукаємо витоки тепла у вашій квартирі використовуючи свічки або ароматичні палички
Денис Шмигаль відповів, чи буде світло в Україні на новорічні свята
Гроші на другу дитину: скільки виплачуватимуть у 2023 році