Є категорія українців, яка отримує мінімалку - 6700 гривень. Вони змушені витрачати на їжу половину своєї зарплати.
При цьому, в ЄС цей показник не більше 34% - у Східній Європі, до 16% - Західна Європа. Так стверджують результати аналізу від аналітичного центру "Європа без бар'єрів".
За основу взяли набір продуктів, який затвердив уряд ще 2016 року в місячному розрізі:
- понад 8 кг. пшеничного та житнього хліба;
- 330 грамів макаронів;
- 800 грамів круп і бобових;
- 8 кг. картоплі;
- 8 кг. овочів;
- 5 кг. фруктів;
- 2 кг. м'яса;
- 1 кг. птиці;
- 1 кг. риби;
- 600 гр. масла;
- 2 кг цукру; 5 літрів молока;
- 1,5 кг вершкового масла і сиру.
Виявилося, що українці витрачають щомісяця від 3300 до 3800 гривень. Аналогічний набір продуктів в інших країнах:
- у Польщі - 3,6 тис. грн,
- у Румунії - 4 тис. грн,
- у Болгарії - 4,8 тис. грн,
- у Португалії - 5 тис. грн,
- у Франції - 5,3 тис. грн,
- в Угорщині - 5,5 тис. грн,
- в Іспанії - 5,5 тис. грн,
- у Німеччині - 5,7 тис. грн,
- у Нідерландах - 6 тис. грн.
Тільки ось мінімальна заробітна плата в Європі відрізняється. Завдяки даним Євростату вдалося вирахувати частку витрат на місячний раціон.
Третину від мінімалки витрачають на їжу в Угорщині та Болгарії. П'яту частину - у Румунії. До 15% від доходу витрачають на їжу в Польщі, Португалії, Іспанії. Менше 10% витрачають у Франції, Німеччині, Нідерландах.
Фінальний акорд святкувань: як винести ялинку, не засипавши все голками