Вчені з Гетеборзького університету понад 20 років вивчали вплив кави на здоров'я. Вчені визначили, які способи приготування напою є найкориснішими, а які - найшкідливіші.
Які результати дослідження
Вивчення відбувалось з 1985 по 2003 рік. Взяли участь у дослідженні 500 тисяч чоловік, у віці від 20 до 79 років. Люди вживали напій, зварений різноманітними способами. Вчені приймали до уваги не тільки спосіб життя людей, а й присутність некорисних звичок, великої ваги та їх рівень фізичної активності.
За наслідками досліджень науковці встановили зв'язок між приготуванням кави, випадками серцевих нападів та тривалістю людського життя.
Шкідливими для життя є непрофільтрована та зварена в чашці кава. В них є велека кількість речовин, що роблять рівень холестерину вищим. Таких речовин там міститься у 30 разів більше , ніж у фільтрованій.
Найбільше користі людському організму принесе приготування при одноразовому протоку гарячої води, яка пройшла шар перемеленої кави присутньої на фільтрі. Вживання цього напою в невеликих дозах суттєво зменшує ризик смерті від хвороб, пов’язаних із серцево-судинною системою.
Люди які брали участь у дослідженнях і випивали до 4 чашок протягом дня, помирали найрідше. Дослідженням доведено, що вживання кави корисніше, ніж відмова від неї.
Науковці довели, що вживання фільтр-кави, яка містить велику кількість антиоксидантів, робить ризик летального наслідку меншим на 15% у порівнянні з людьми, що не вживали напій взагалі.
По-спражньому небезпечною для людського організму кава починає бути, якщо гуща протягом тривалого часу перебуває у гарячій воді. Відповідно небезпечними для життя є еспресо, капучино, кава по-турецьки та кава, яку приготували у френч-пресі.
Крім того, науковці звертають увагу на те, що під впливом кофеїну нервова система людини збуджується. Відповідно вживання кави у великій кількості викликає тривогу, тремор, робить тиск підвищеним, а серцебиття прискореним.
Даний напій вимиває з організму людини кальцій, магній і калій. Також можуть виникнути хвороби нирок та збільшується ризик утворення каменів в результаті сечогінного ефекту кави.
Вчені не радять вживати напій вагітним, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. А ще це стосується тих, кого турбує безсоння, ішемічна хвороба серця, гіпертонія та атеросклероз.
Читайте також: Безкоштовні продукти в АТБ: яку допомогу можуть отримати українці
2 копійки вартістю в 90 000 гривень: на аукціоні продають унікальну українську монету