Як показали наукові дослідження, вживання фруктових соків між основними прийомами їжі провокує накопичення зайвих жирових відкладень на животі (вісцерального жиру) та порушення обміну речовин.
Одна з основних причин цього – велика кількість фруктози у соках, яка досить повільно всмоктується в кров, тим самим провокуючи відчуття постійного голоду.
Крім того, фруктові соки є одним із факторів ризику порушення обміну речовин через те, що цукор здатний змінити спосіб спалювання жиру в організмі.
У дослідженні, проведеному у 2012 році, вказується, що в учасників, які вживали більше фруктози, різко зменшувався метаболізм. Як зазначає британське видання Daily Express, з цієї ж причини вже давно вважається, що фруктові соки підвищують ризик розвитку діабету другого типу та ожиріння.
Крім того, у 2018 році науковці з’ясували, яким чином на обмін речовин та на енергетичний баланс впливає вживання апельсинового соку. Згідно експерименту, учасники вживали цей сік під час їди або між їдою.
Як показали результати, саме у людей, які вживали апельсиновий сік між трапезами, жирова маса збільшувалася і знижувалася чутливість до інсуліну.
А ось у тих із досліджуваних, хто пив сік під час їжі, навпаки, знизилась вага. Щоправда, у них сильніше змінювався рівень цукру в крові.