Багато господинь мають негативний досвід приготування пасок, через що наступного разу просто відмовляються від їх приготування і купують магазинні. Але ж нічим не замінити цей важливий етап підготовки до великого свята, метушню на кухні, роботу з тістом, аромат якого розповсюджується на всю оселю і долинає до сусідів.
До того ж, усе приходить з досвідом, і ми навчаємось навіть на власних невдалих спробах. Тому не треба зупинятися і засмучуватись, а варто просто розібратись у своїх можливих помилках, уникнути яких допоможуть наступні поради.
Тісто погано "росте" або опадає під час випікання
Тісто для паски, окрім правильних пропорцій, любить якісні інгредієнти, тепло рук та ретельне вимішування. Важливо, щоб при замішуванні інгредієнти були кімнатної температури. Борошно повинне бути просіяним задля насичення киснем. Також потрібно створити для тіста оптимальну температуру 25 градусів. Місце, де воно підходить, не повинно мати протягів, і в ньому треба дотримуватись цілковитої тиші. Адже достатньо легкого подиху вітру або незначного гуркоту, щоб тісто осіло ще задовго до того, як потрапить у духовку.
Дуже важливо старатись не відчиняти дверцята духовки під час випікання. Адже випічка не любить, коли її "турбують", і при потраплянні в духовку повітря паска може опасти.
Пригорання паски
Нерідко господині стикаються з пригоранням випічки з боків чи згори. Щоб цього уникнути, форми з тістом потрібно ставити у розігріту до 170 градусів духовку. Також варто змащувати форму для випікання вершковим маслом та стелити на дно пергамент. Якщо верх паски починає пригоряти, краще трошки зменшити температуру і накрити верхівку пергаментом чи фольгою.
Погано пропечена всередині паска
Трапляється, що на вигляд рум'яна паска всередині виявляється в'язкою чи напівсирою. Щоб уникнути цього, слід витримувати час випікання залежно від розміру виробу. Для маленьких пасочок масою менше 1 кг цей час становить близько 30 хвилин, для кілограмових пасок – 45 хвилин, для пасок масою 1,5 кг – годину, а для двокілограмових – півтори години.
Перед тим, як відправити паски в духовку, можна встромити у тісто дерев’яні шпажки. Якщо після випікання витягнути їх і вони будуть сухими – вироби гарно пропіклись всередині.
Паска не виймається з форми
Цієї поширеної проблеми можна уникнути, якщо обкласти форму пергаментом і змастити вершковим маслом. Також можна використовувати роз'ємні або спеціальні паперові форми для пасок. Крім того, важливий такий нюанс: діставати паску з форми потрібно лише тоді, коли вона повністю охолоне.
Глазур не застигає
Ще один розповсюджений "біль" при приготуванні пасок – глазур, що липне до всіх поверхонь або до сусідніх пасок. Щоб цього не сталося, варто дотримуватись наступного перевіреного рецепту приготування глазурі.
Спочатку треба охолодити в морозильній камері яйце протягом 5-10 хвилин. Потім збивати відокремлений білок міксером доти, поки не зникнуть бульбашки. Потроху додати півсклянки цукрової пудри і щіпку лимонної кислоти. Суміш повинна вийти щільною та густою. Наносити глазур потрібно на ще теплі вироби.