Чи всім корисна йодована сіль: лікар розкрив усю правду про цей продукт

Йодована сіль виробляють спеціально для людей, які проживають у йододефіцитних регіонах, де у воді вміст іонів йоду дуже низький. У таку сіль додають спеціальну речовину – йодат калію. Завдяки вживанню йодованої солі можна запобігти дефіциту в організмі цього важливого для здоров'я елементу.

Про те, кому така сіль корисна, а кому – ні, розповів у Instagram сімейний лікар Михайло Цюряк.

Важливі факти про йодовану сіль

Дефіцит йоду призводить до захворювань щитовидної залози, зокрема патології під назвою ендемічний зоб.

Найбільш йододефіцитними територіями в Україні є західні регіони та Чернігівська область. Тому жителям вищезгаданих регіонів слід щоденно споживати саме йодовану сіль.

Йодована сіль для консервації

Раніше сіль йодували за допомогою іншої сполуки – йодиду калію. Вона могла зіпсувати смак овочів у домашніх закрутках. Саме через це не рекомендувалось робити консервацію з йодованою сіллю.

Проте зараз йодовану сіль збагачують речовиною йодат калію, яка не викликає псування консервації. Тому можна сміливо готувати консервацію з такою сіллю.

Кому протипоказана йодована сіль

Від споживання солі з вмістом йоду слід утриматися особам з:

  • токсичним зобом (тиреотоксикоз);
  • раком щитовидки;
  • активним туберкульозом.

Також лікар наголосив, що добова норма солі – до 5 г, що складає не більше однієї чайної ложки. Вживати цей продукт слід помірно.