Українці платять за власну неуважність: як у магазинах обдурюють, продаючи підроблене вершкове масло

Українські супермаркети заполонили фальсифікати вершкового масла, яке підробляють недобросовісні виробники.

Але відрізнити якісне масло від підробки можливо, при покупці звернувши увагу на певні характеристики продукту.

Способи розпізнати справжнє якісне масло

Споживачі мають змогу самостійно розпізнати, чи справжнє масло їм пропонують купити. Для цього потрібно перевірити:

  • маркування – справжнє масло має маркування "масло вершкове" або "масло селянське";
  • склад – справжній продукт містить тільки вершкову сировину або незбиране коров'яче молоко;
  • консистенцію – масло має бути густим, кремовим;
  • колір і запах – справжній продукт має жовтуватий колір та приємний аромат;
  • термін придатності – він має складати не менше 2-3 місяців.

Додаткові способи розпізнавання підробки

Щоб розпізнати підробку вдома, можна покласти масло на розігріту сковороду і розтопити його. Якщо до складу додані рослинні жири, ви побачите, що в жовтій рідині знаходяться білі або світло-жовті грудки.

Це пояснюється тим, що рослинні жири мають температуру плавлення приблизно в 3 рази вище, ніж у вершкового масла. Тому розплавлений продукт – це тваринний жир, а вкраплення, що плавають у ньому – гідрогенізована олія.

Крім того, впевнитись, чи продукт справжній, можна за його зовнішніми характеристиками після виймання з холодильника.

Охолоджене масло має бути твердим, воно досить важко намазується на хліб. Якщо ж продукт м'який, легко намазується, то це є ознакою фальсифікату.