Міністерство культури та інформаційної політики внесло обряд приготування Карнаухівської зливаної каші до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомили в прес-службі відомства.
Чим особлива Карнаухівська каша
Незвичайний обряд приготування виник у селищі міського типу Карнаухівка Дніпропетровської області (біля міста Кам'янське). Відомо, що традиція бере свй початок від заснування населеного пункту в 1737 році козаком Семеном Карнаухом.
Таку кашу традиційно готували гуртом на честь завершення весняних польових робіт. Саме тому конкретної дати для обрядової дії немає. Як зазначають культурологи, жителі селища у святковому вбранні збиралися просто неба й зносили туди продукти: пшоно, рис, картоплю, сало, курячий гуляш, яйця, цибулю та різні спеції. Готували страву у великому п'ятивідерному казані на вогнищі.
Через те, що кожен міг принести інгредієнти, які були в нього вдома, існує безліч різноманітних рецептів зливаної каші. Однак основні принципи передавалися з покоління в покоління й зберігалися в таємниці.
У день, коли таку кашу подавали, про готовність страви сповіщала пісня. Також після першої тарілки учасники дійства обов'язково починали танцювати й співати, потім знову сідали за стіл. Традиція готувати зливану кашу зберегляся до сьогодні. Однак зараз її варять на великі свята.
Як зазначив мер Кам'янського Андрій Білоусов, щиирі карнаухівчани завжди готують зливану кашу та щедро пригощають всіх гостей.
Також очільник Кам'янського подякував мешканцям Карнаухівки за те, що оберігають та збагачують культурне надбання українського народу.