Дискусія з приводу того, мити чи не мити рис перед приготуванням, точиться вже тривалий період. Деякі кулінари запевняють, що без цієї процедури не можна приступати до приготування страв, а їхні опоненти вважають, що через це рис втрачає свої якості. Кожен з них має певну рацію, тому істина, як завжди, десь посередині.
У питанні, мити чи не мити рис, багато що залежить від того, яка саме страва має готуватись і який сорт рису використовується, йдеться у матеріалі ABCAction News.
Що дає промивання рису
Вважається, що завдяки промиванню крупа не злипається при приготуванні, стає більш легкою та пухкою, тому що з неї видаляється зайвий крохмаль. Тому така процедура є необхідною, якщо рис у страві має бути розсипчастим.
Крім того, промивання рису робить крупу чистою та убезпечує від вживання непотрібних домішок, адже при зберіганні, транспортуванні і фасуванні рису в нього може потрапляти пил, сміття та інші речовини.
Ще один аргумент на користь важливості промивання – те, що завдяки промиванню з рису видаляються отруйні речовини, які потрапляють з ґрунту. Наприклад, рис, що вирощується на півдні США, насичений миш'яком, який можна видалити з водою.
Чому деякі кулінари не промивають рис
Кулінари попереджають про те, що не варто занадто захоплюватися промиванням рису при приготуванні певних страв. Це стосується таких страв, як різотто або паелья. У таких випадках через промивання страва вийде зовсім не такою, на яку ви розраховуєте.
Також деякі дослідники запевняють, що після промивання рис позбавляється поживних та корисних речовин, необхідних організму. Наприклад, заліза, фолієвої кислоти, ніацину.
Резюмуючи, експерти зазначають, що питання промивання рису залежить від його сорту, а також особистих уподобань кухаря.