Багато українців навіть не підозрюють, що "м'ясний клей" можуть додавати не тільки в ковбаси, шинку, сосиски та інші м'ясні вироби. Його також знаходять у складі продуктів, які ми вважаємо абсолютно безпечними і споживаємо, щоб отримати користь для організму.
До того ж часто виробники не вказують цей компонент у переліку складових продукту, тому цей факт проходить повз увагу споживачів.
Що таке "м'ясний клей"
Добавка, більш відома як "м’ясний клей", - трансглутаміназа. Це фермент, який відіграє важливу роль у функціонуванні організму людей, тварин, рослин. Зокрема, він потрібен для згортання крові, підтримання міцності шкіри та волосся. Утворюючи міцні зв’язки між амінокислотами L-глутаміном і L-лізином, фермент робить структуру білка стабільною.
У харчовій промисловості використовується трансглутаміназа мікробного походження, виділена з бактерій. Цю речовину додають для покращення текстури та зовнішнього вигляду таких продуктів:
- м’ясні продукти;
- морепродукти;
- сиру;
- йогурт;
- макарони;
- деякі види випічки.
Завдяки додаванню фермента склеються шматки м’яса, покращується однорідність продуктів, їх структура стає еластичною, щільною, в'язкою.
У чому небезпека "м’ясного клею"
Використання "м'ясного клею" викликає певні занепокоєння у медиків. Стривоженість викликана кількома основними причинами:
- дослідженнями доведено, що цей фермент здатен імітувати тканинну трансглютаміназу, тому він викликає алергічні реакції у людей з целіакією;
- "м’ясний клей" спричиняє збільшення рівня трансамінази, що становить небезпеку для людей з неврологічними захворюваннями (наприклад, хвороба Хантінгтона, хвороба Паркінсона);
- при використанні "м’ясного клею" в продукті можуть утворюватися порожнини, в яких розмножуються бактерії.
Дослідження щодо впливу трансглутамінази на здоров’я людини все ще тривають.