Як заварювати чай, щоб не перетворити його на отруту: 5 поширених помилок

Чай – корисний напій, який зігріває, бадьорить, зміцнює імунітет і допомагає організму чинити опір багатьом видам захворювань. Проте деякі помилки під час заварювання можуть перетворити цілющій напій на справжню отруту для організму. Тому варто дотримуватися певних правил заварювання та вживання чаю.

Як не можна заварювати та пити чай

Не слід заварювати чай надто міцно. Вживання такого чаю загрожує тахікардією, тремором рук, зневодненням та проблемами із травленням. Рекомендована пропорція - одна чайна ложка на чашку об’ємом 250 мл.

Не можна пити чай натщесерце, оскільки така практика загрожує побічними ефектами, а саме:

  • підвищене вироблення шлункової кислоти;
  • перешкоджання засвоєнню важливих поживних речовин, зокрема, заліза та кальцію;
  • подразнення травного тракту, здуття живота і газоутворення через дубільні речовини.

Також не рекомендується пити чай відразу після їжі, оскільки це погіршує засвоєння з їжі білка. Тому після трапези краще почекати мінімум пів години.

Не можна пити занадто гарячий чай, оскільки це може призвести до сильного подразнення стравоходу, виникнення ерозій слизової оболонки та навіть раку.

Вживати слід тільки свіжозаварений чай. Якщо він постоїть кілька годин чи ще гірше – "переночує" у заварювальному чайнику, то напій стає живильним середовищем для патогенних мікроорганізмів і стає потенційно шкідливим для здоров'я.

Не можна запивати чаєм лікувальні препарати, оскільки це загрожує побічними ефектами чи погіршенням засвоювання діючих речовин ліків. Таблетки та капсули потрібно запивати чистою водою.