Попри те, що гречку активно вирощують в Україні, на прилавках магазинів нерідко зустрічається крупа, вирощена в Китаї. Не всі знають, що Китай є світовим лідером у галузі виробництва гречки, але самі китайці свій продукт в їжу не вживають.
Яка різниця між китайським та українським продуктом і як розпізнати імпортний продукт.
Чому китайська гречка шкідлива
Китайська гречка значно поступається вітчизняному продукту по вмісту корисних речовин. Ба більше, вона може бути небезпечною для здоров'я, оскільки:
- під час вирощування китайської гречки застосовують велику кількість пестицидів та інших хімікатів, завдяки яким досягається висока врожайність;
- китайська гречка часто заражена цвіллю, тому що крупа є гарним середовищем для поширення плісняви, а продукт з Китаю проходить дуже довгий шлях, перебуває на багатьох різних складах, де можуть не дотримуватися умов зберігання.
Як відрізнити китайську гречку
На упаковці гречки може не зазначатися, що цей продукт вирощено в Китаї, тому що звідти приїжджає сировина, яку наші підприємства сушать, препарують, розфасовують і продають під власною торговою маркою. Отже, довіряти написаному на упаковці в даному випадку не варто.
Гречку з Піднебесної можна розпізнати за зовнішніми ознаками:
- розмір – китайська крупа дрібніше української;
- колір – часто китайську гречку обсмажують двічі, тому вона більш темна;
- форма – наша крупа має гостру форму, а китайська — округлу;
- час варіння - при приготуванні українська гречка вариться дещо довше, зате вона краще збільшується в розмірі і добре набухає, тоді як китайська залишається сухою;
- запах і смак – під час варіння китайської гречки може відчуватися запах горілого, також вона може мати специфічний смак і гірчити.
Крім того, розпізнати гречку можна за ціною. Продукт зі Сходу дешевше вітчизняного в 2-3 рази.