Зцілюють і сприяють омолодженню: 5 корисних фіолетових овочів, які варто додати до раціону

За словами вчених, колір плодів визначає не лише їхній зовнішній вигляд, а й набір корисних речовин, які містяться в них. Фіолетові овочі - одні з найбільш насичених і незвичайних, а також неймовірно корисних. Таке забарвлення вони отримують завдяки особливим сполукам антоціанам, які в поєднанні з вітамінами і мінералами посилюють їх користь.

Антоціани в складі фіолетових овочів сприяють омолодженню організму, корисні для очищення печінки, добре впливають на зір та нормалізують кров’яний тиск. Крім того, особливістю всіх фіолетових овочів є низька калорійність. Тож варто додавати їх до свого щоденного раціону, пише видання News Bytes.

Баклажани

Саме фіолетові баклажани найбільш корисні. Ці овочі є джерелом насуніну - антоціану, який бореться з вільними радикалами та має потенціал для захисту мембран клітин мозку. Крім того, баклажани виводять холестерин із організму, зміцнюють імунітет, попереджують розвиток таких захворювань, як діабет і рак.

Фіолетова капуста

Яскрава фіолетова капуста – справжній скарб, який містить не лише антоціани, вітаміни С, К, але і низку рідкісних елементів, які благотворно впливають на організм. Такі овочі сприяють очищенню та відновленню внутрішніх органів, допомагають при скачках кров'яного тиску.

Буряк

Цей багатий клітковиною, фолієвою кислотою та марганцем. Його яскравий фіолетовий колір зумовлений беталаїнами – корисними речовинами, які допомагають зменшувати запалення та вивільняти токсини з організму.

Фіолетова картопля

Картопля з яскравою фіолетовою м'якоттю – не лише насолода для очей, але й джерело антиоксидантів, у тому числі флавоноїдів і поліфенолів. Ці корисні речовини допомагають знизити артеріальний тиск, підвищують імунітет і знижують ризик серцево-судинних захворювань.

Ріпа

Ріпа, про які часто забувають, є перлиною овочевого царства. Вона містить унікальні сполуки глюкозинолати, відомі своїми потужними протираковими властивостями. Крім того, ріпа багата на вітамін С і калій, які сприяють зміцненню здоров'я та покращенню самопочуття.