Курячі яйця – один з найпопулярніших продуктів на сніданок. Вони не лише смачні, але й корисні для організму завдяки високому вмісту білків, вітамінів та Омега-3 жирних кислот. Але як часто можна їсти яйця та в якому вигляді вони найбільш корисні? На ці питання відповів тренер Юрій Попко на своїй Instagram-сторінці.
Як часто можна їсти яйця
Юрій Попко зазначив, що яйця можна їсти не тільки на сніданок, але й на обід або навіть як перекус. Фактично, він стверджує, що можна їсти яйця "коли хочете і скільки хочете".
Одним з поширених міфів є те, що яйця значно підвищують рівень поганого холестерину. За словами тренера, це не зовсім так. Лише 25% рівня поганого холестерину в організмі залежить від харчування, тоді як решта 75% визначаються загальним станом організму. Тому помірне споживання яєць не вплине негативно на рівень холестерину.
Однак, тим, хто стежить за своєю вагою, варто пам'ятати про калорійність яєць. На 100 г яєць припадає 157 ккал. Це досить калорійний продукт, тому варто враховувати це при складанні раціону.
Як готувати яйця, щоб вони були кориснішими
Найбільш корисними є варені яйця. Під час смаження на тваринному жирі чи олії яйця стають більш калорійними та втрачають частину своїх корисних властивостей.
Так, варені яйця містять приблизно 160 ккал на 100 г. А смажені яйця містять близько 200 ккал на 100 г.
Крім того, під час смаження більшість вітамінів та мінералів губляться, і яйця стають лише джерелом холестерину.
Корисні властивості яєць
Курячі яйця – це надзвичайно поживний продукт, що допомагає надовго вгамувати голод. Вони містять високу концентрацію білків та жирів, необхідних для організму.
Яйця багаті на:
- вітамін А,
- фолієву кислоту,
- вітамін B5,
- вітамін B12,
- вітамін B2,
- фосфор,
- селен,
- цинк.
Білок яйця містить багато калорій та не має жиру, що позитивно впливає на кровоносну систему. Жовток містить холін, речовину, яка перешкоджає відкладенню жиру в печінці.