Багато господинь для розбивання шкаралупи яєць використовує кухонний ніж. Це звичний варіант, який, на перший погляд, є найшвидшим і найзручнішим. Проте насправді це далеко не найкращий спосіб – не тільки незручний, а й небезпечний. Чому розбивати яйця ножем не варто, пояснили професійні шеф-кухарі, повідомляє Ukr.Media.
Потрапляння шкаралупи в страву
Перша причина – ризик потрапляння дрібних уламків шкаралупи в страву. Під час використання ножа часто виходять дрібні фрагменти з гострими краями, які не лише неприємні на смак, а й можуть становити небезпеку, особливо для маленьких дітей.
Пошкодження жовтка
Розбивання яйця в такий спосіб нерідко призводить до пошкодження жовтка. Через це текстура та зовнішній вигляд страви можуть бути зіпсовані. Приміром, цілі жовтки потрібні для яєць пашот або яєчні.
Санітарні ризики
Ножі на кухні контактують із різними продуктами, включно з сирим м'ясом і рибою. Тому існує ризик перенесення бактерій всередину продуктів, якщо ніж ретельно не мити. Зі шкаралупи яєць може потрапити сальмонела, яка спричиняє серйозне харчове отруєння.
Незручність і неефективність
Розбивати яйця ножем слід дуже акуратно та вправно. Якщо часу бракує і потрібно розбити велику кількість яєць, такий спосіб є особливо незручним.
Як правильно розбивати яйця
Професійні шеф-кухарі рекомендують розбивати яйця об рівну плоску поверхню. Це мінімізує ризик потрапляння шкаралупи в страву та пошкодження жовтка. Як пояснюють експерти, тоді не пошкоджується плівка, яка стримує від потрапляння кисню, а також хвороботворних бактерій, зокрема сальмонели.
Крім того, можна використовувати спеціальні пристрої для розбивання яєць, які забезпечують ще більшу безпеку і зручність.