Яйця - універсальний продукт харчування, який переважно вживають на сніданок. Як отримати максимальну користь від яєць для організму, готуючи з них страви вранці, розповіли дієтологи, пише NV.
У чому користь яєць
В одному великому яйці міститься:
- 72 калорії;
- білок - 6,2 г;
- жир - 5 г (включаючи близько 1,6 г насиченого жиру);
- цукор – 0 г;
- вуглеводи - 0 г.
Жовтки яєць містять корисні омега-3 і -6 жирні кислоти, антиоксиданти зеаксантин, лютеїн і холін, вітаміни A, D, E і K, кальцій, калій і цинк. Корисними складовими яєчних білків є вітаміни B1, B2, B3, B5, B6 і B12, кальцій, магній, фосфор, калій.
Експерти зазначають, що більшість людей за бажанням можуть споживати яйця щодня. Обмежити або виключити яєчні жовтки з раціону варто тим, хто страждає серцево-судинними захворюваннями — через вміст насичених жирів.
Найздоровіший спосіб приготування яєць
Спосіб приготування яєць вплинути на вміст поживних речовин, особливо коли йдеться про додавання жиру та олії. Приміром, приготування продукту на вершковому маслі або тваринному жирі, беконі, сприяє збільшенню кількості насичених жирів у страві. Ці інгредієнти можуть додати страві смаку, але не користі.
Тому експерти рекомендують для приготування страв з яєць використовувати більш здорові олії, такі як оливкова або олія авокадо. Також можна вибрати спосіб приготування, який не потребує додавання жиру, наприклад, варені яйця.
Крім того, велике значення мають інгредієнти, які ви їсте з яйцями. Найідеальнішими продуктами, з якими варто поєднувати яйця, є:
- овочі;
- зелень;
- цільні зерна.