Любителі шашлика знають, що страву не можна готувати на дровах із хвойних порід дерев. Проте далеко не всі знають, чому це заборонено. Чим небезпечна хвоя та на яких ще дровах не можна смажити м'ясо.
Хвойні дерева
Усі дрова з хвойних дерев не годяться для смаження шашлика. Це пов'язано з тим, що під час горіння така деревина виділяє смоли і токсичні речовини. Після такого багаття страва виходить неїстівною, адже все, що "виходить" із дров, може потрапити всередину організму.
Листяні дерева
Не варто смажити шашлик на дровах з таких дерев, як акація, горобина, тополь та в'яз. Така деревина вбирає в себе багато небезпечних для здоров'я забруднень із довкілля. Під час горіння все накопичене виділяється та просочує м'ясо.
Старі дрова та будматеріали
Деревина, яка довгий час лежала під дощем, палючим сонцем, на морозі не годиться для приготування страв на багатті. Хоча вона може добре горіти, але смажити шашлик на таких дровах не варто. Крім того, небезпечно використовувати для цього будматеріали, адже вони можуть бути покриті лаком, фарбою, тому під час горіння виділятимуть безліч шкідливих сполук.
На яких дровах найкраще смажити шашлик
Найкращими для приготування шашлика вважають фруктові породи дерева - гілки та сучки. Вони дають гарний жар та аромат, водночас не сильно коптять.
Варто пам'ятати, що смажити шашлик слід не на палаючому жарі, а на тліючому вогні від вугілля. Лише тоді шашлик виходить ідеальним – соковитим, просмаженим зсередини та з апетитною скоринкою.