М’ясо - невід’ємний складник здорового харчування, який має бути в раціоні щодня. Цей продукт є потужним джерелом білка, вітамінів групи В, заліза та інших незамінних речовин. Його вживання сприяє правильному функціонування всіх систем організму. Проте не всі види м'яса однаково корисні, зазначають дієтологи.
Яке м’ясо найкорисніше – червоне чи біле
Умовно м’ясо поділяють на два види:
- червоне, до якого належить яловичина, свинина, баранина, качка;
- біле - курятина, індичка, кролятина, риба та інші морепродукти.
За словами дієтологів, біле м’ясо значно корисніше, ніж червоне. Пояснюється це тим, що червоне м'ясо має вищу жирність та холестерин, через що воно може провокувати набір зайвої ваги та шкодити роботі серця. Тому його слід вживавати в обмеженій кількості, а декому взагалі уникати. Найкращим видом червоного м'яса вважається яловичина.
Біле м'ясо, навпаки, рекомендується їсти всім, хто дотримується правил здорового харчування. При цьому для щоденного вживання найкращим визнано кролятину. Цей вид м'яса легко засвоюється організмом, містить найбільше білків та найменше жирів.
Яка добова норма м’яса
Дієтологи рекомендують вживати м'ясо у такій щоденні нормі: 1 грам на 1 кілограм маси тіла. Тобто людина з вагою тіла 65 кг має щодня з'їдати 65 г м'яса. Найкориснішим є м'ясо варене, тушковане чи запечене.