Риба з давніх часів присутня в раціоні людей по всьому світу та нині вважається одним з найкорисніших продуктів харчування. Яка поживна цінність і користь риби для організму, чому її варто їсти якомога частіше, пише ТСН.
Яка поживна цінність риби
Рибу відносять до білого м'яса, як і більшість морепродуктів. Цей продукт містить багато білка, мінералів, антиоксидантів і поліненасичених жирних кислот омега-3. Особливо ціниться риба за вміст кальцію, фосфору та білку, які відіграють ключову роль у побудові кісткової та м'язової тканин.
Крім того, в рибі багато вітамінів групи В, тому її споживання позитивно впливає на функціонування нервової системи. Селен та йод, які також є в її складі, сприяють правильній роботі щитоподібної залози та зміцненню імунної системи.
Яка ще користь риби для здоров'я
Науковці рекомендують їсти рибу регулярно, тому що цей продукт:
- зміцнює серце й судини – завдяки високому вмісту омега-3 риба нівелює запалення в організмі, знижує артеріальний тиск та рівень "поганого" холестерину в крові, тим самим зменшуючи ризики розвитку ішемічної хвороби та інсульту;
- покращує когнітивні функції – речовини, що входять до складу риби, допомагають підвищити мозкову активність, покращити пам’ять, захиститися від деменції та хвороби Альцгеймера;
- захищає від утрати зору – за рахунок фтору, вітаміну D та поліненасичених жирних кислот риба попереджає дегенерацію жовтої плями та синдром сухого ока;
- зміцнює зуби та кістки – риба корисна для профілактики остеопорозу, від утрати міцності кісткової тканини, для відновлення після травм та переломів.
За словами експертів, цей продукт обов'язково має бути в щоденному раціоні людей старше 50 років.