Як правильно вибрати стиглий кавун: головні поради

Кавун - улюблені літні ласощі, освіжаючі та корисні. Щоб насолодитися його солодким смаком, важливо правильно вибрати стиглий і соковитий плід.

Зовнішній вигляд кавуна

Вибирайте кавун з яскравою, контрастною кіркою. Смуги мають бути чіткими та рівномірними. Уникайте кавунів з блідою кіркою, оскільки це може вказувати на недостатню зрілість.

Шукайте кавун із жовтою або кремовою плямою на боці - це місце, де плід лежав на землі. Що більш насичений колір плями, то довше кавун дозрівав на баштані, що свідчить про його стиглість.

Звук під час постукування

Постукайте по кавуну: стиглий плід видає глухий, глибокий звук. Якщо звук дзвінкий або порожній, кавун може бути незрілим або пересохлим.

Перевірте твердість кірки, злегка натиснувши на неї нігтем. Стиглий кавун має бути твердим і стійким до ушкоджень, а шкірка - трохи пружинистою.

Форма і розмір

Краще обирати кавуни округлої форми, оскільки вони найчастіше виявляються солодкими і соковитими. Уникайте плодів з деформованою або подовженою формою, оскільки вони можуть бути нерівномірно зрілими.

Кавун має бути важким для свого розміру, що свідчить про його соковитість. Оптимальна вага залежить від сорту, але в середньому кавун важить 5-8 кг.

Сухий і коричневий хвостик вказує на зрілість кавуна. Якщо хвостик зелений, кавун був зібраний занадто рано і може бути не таким солодким.

Аромат стиглого кавуна має бути солодким і приємним. Якщо кавун не пахне, ймовірно, він не досяг повної зрілості.