Яєчня на вершковому маслі чи на олії: що краще вибрати для смаження

Яєчня – смачна, корисна та швидка в приготування страва, яка ідеально підходить для сніданку. Вона містить багато білка та надовго насичує. Для смаження яєчні використовують різні види жирів, проте багато хто вагається, що краще використовувати – вершкове масло чи олію, щоб страва вийшла більш корисною та смачною.

Обидва варіанти є прийнятними, проте олія та вершкове масло мають різні переваги та недоліки, пише УНІАН.

За словами дієтологів, олія є трохи кориснішою для здоров'я, а вершкове масло надає більше смаку та аромату. При цьому кращий варіант залежить від того, що саме вам потрібно.

Найбільша перевага використання якісного вершкового масла для яєчні - це аромат, який воно надає страві. Коли ви використовуєте його для приготування яєчні, тепло допомагає аромату переходити до самих яєць, наповнюючи їх насиченим смаком. До того ж, якщо дивитися на переваги з точки зору бюджету, вершкове масло, як правило, коштує дешевше, ніж високоякісна олія, - кажуть експерти.

Водночас вершкове масло через високий вміст насичених жирів несе шкоду для здоров'я. При частому його споживанні в крові підвищується рівень холестерину. Крім того, вершкове масло не має такої термостійкості, яку мають деякі види олії.

Коли справа доходить до використання олії для приготування яєчні, користь значною мірою залежить від типу використовуваної олії. Якщо ви хочете, щоб ваш сніданок був максимально корисним, олія авокадо - чудовий варіант, - зазначають дієтологи.

Олія авокадо містить багато корисних жирів, вітаміну Е та мінералів. Також за рахунок високої температури задимлення (270 градусів Цельсія) вона не пригоряє. З цих причин багато хто вважає цю олію кориснішою за вершкове масло, хоча коштує вона дорожче.

Однак не всі олії мають такі ж якості, як олія авокадо. Наприклад, рапсова рафінована олія не дасть таких переваг для здоров'я, оскільки вона майже не містить корисних жирів. Крім того, смаження на ній яєць не дасть їм такого насиченого смаку, як на вершковому маслі.

Якщо ви використовуєте олію і боїтеся, що ваш сніданок буде прісним, ви можете приправити яєчню чимось іншим - від чилі-крисп до гострого соусу або паприки. Для більш м'якого смаку додайте зверху трохи соєвого соусу, а також трохи кунжуту і зеленої цибулі, щоб підняти смак на вищий рівень, - резюмують експерти.