Помідори - один з основних інгредієнтів української кухні. Їх їдять сирими, консервують, застосовують у різних стравах.
Користь помідорів
Кандидатка біологічних наук Олена Лівініська та дослідниця Олена Брайченко стверджують, що основою томатів є вода. Також у них дуже мала частка білків і жирів, а вуглеводів близько 5%. Помідори містять небагато клітковини. Зате вітамінів С, А, К і калію в них - більш ніж достатньо.
Справжня користь томатів криється в лікопені - каротиноїдному пігменті, завдяки якому помідори стають червоними. Прийнято вважати, що лікопен знижує ризик смертності від різних захворювань, зокрема й серцево-судинних.
В одному з досліджень, люди з метаболічним синдромом кілька місяців приймали томатний сік. У них помітили зниження інсулінорезистентності та поганого холестерину.
Томатна паста з оливковою олією, за 10 тижнів вживання, допомогли шкірі краще захищатися від опіків. Тож, томати можуть стати гарним помічником у боротьбі з серцево-судинними, нейродегенеративними захворюваннями, діабетом і раком.