Як побороти тягу до солодкого: 7 перевірених порад від дієтологів

Здається, що бажання з’їсти щось солодке переслідує постійно? Це нормально, адже наш організм шукає швидке джерело енергії. Але варто пам’ятати: надмір цукру може стати причиною зайвої ваги, погіршення здоров’я та навіть вплинути на настрій.

Що радять експерти

Дієтолог Марія Жигаліна-Гриценко пояснює, як можна задовольнити цю тягу, не нашкодивши собі. Вона рекомендує замінювати цукор корисними альтернативами. До речі, норма цукру на день:

30 грамів для чоловіків,

25 грамів для жінок,

до 15 грамів для дітей.

Чим замінити солодощі

Ось кілька варіантів, які можуть стати вашим порятунком:

  • Стевія. Натуральний підсолоджувач, багатий на амінокислоти та вітаміни.
  • Фрукти та ягоди. Природний смаколик, що наповнений корисними речовинами.
  • Мед. Він солодший за цукор, тому його багато не з’їсте.
  • Сухофрукти. Курага, фініки чи родзинки — справжній запас енергії.
  • Темний шоколад. Але тільки той, що має 70% какао чи більше.
  • Прянощі. Кориця, ваніль чи кардамон додадуть стравам аромату і трохи солодкого смаку.

Як зменшити тягу до солодкого

  • Побороти звичку з’їсти зайвий цукерок можна поступово:
  • Почніть із зменшення цукру в чаї чи каві.
  • Стежте за харчуванням: збалансована їжа допоможе уникнути різких стрибків енергії.
  • Не забувайте про сон. Якщо ви спите менше 8 годин, організм шукатиме "допінг" у вигляді солодкого.
  • Уникайте частих перекусів. Вони провокують стрибки рівня цукру в крові.

Цікаво знати

Пропущений або легкий сніданок часто стає причиною бажання солодкого до обіду. Канадські дослідники радять чоловікам снідати продуктами з вуглеводами (вівсянка, цільнозерновий хліб), а жінкам — їжею, багатою на жири (авокадо, горіхи).

Такі страви забезпечують ситість і стабільний рівень цукру в крові. А додавання кориці чи імбиру до ранкових страв може зменшити тягу до солодкого, оскільки вони насичують смак їжі.