Скумбрія – це не просто смачна риба, а справжня знахідка для вашого здоров'я. Вона може підтримати серце, мозок і навіть допомогти жити довше. Все завдяки її унікальному складу – жирним кислотам омега-3, які, як відомо, зменшують ризик утворення тромбів і запобігають накопиченню шкідливих жирів у судинах.
Серце скаже "дякую"
Омега-3 – це такі жирні кислоти, які ніби змащують наші судини зсередини, запобігаючи утворенню тромбів. А ще вони зменшують рівень поганого холестерину, що важливо, бо в наших реаліях проблеми з серцем – річ дуже поширена. До речі, лікарі радять їсти рибу хоча б двічі на тиждень. Тож якщо не скумбрія, то хоча б оселедець чи тунець.
Їжа для мозку
Всі ми час від часу страждаємо від "туману в голові", коли важко зібрати думки докупи. Так от, омега-3, які є в скумбрії, допомагають цьому запобігти. Вчені навіть кажуть, що регулярне споживання риби може знизити ризик розвитку деменції та хвороби Альцгеймера. Тобто їси скумбрію – довше залишаєшся при тверезому розумі.
А що з вагою
Якщо ви хоч раз пробували схуднути, то знаєте, як важко не зірватися після чергового "правильного" салатику. Тут на допомогу приходить риба. Скумбрія – білкова бомба, а білок добре насичує. Тобто з’їв – і довше не хочеться їсти. А ще є дослідження, які кажуть, що омега-3 може навіть допомагати контролювати вагу на генетичному рівні. Звучить як фантастика, але наука не бреше.
Довголіття і міцний імунітет
Чули про середземноморську дієту? Так ось, риба – один з її основних продуктів. І не просто так: вона допомагає зменшити ризик серцево-судинних захворювань і навіть може впливати на тривалість життя. Ну і плюс в ній багато вітамінів, зокрема групи В, які допомагають організму отримувати енергію з їжі.
Не все так райдужно – є і ризики
А тепер ложка дьогтю. Скумбрія, як і будь-яка морська риба, може містити ртуть. А це вже не дуже добре, особливо для вагітних жінок і маленьких дітей. Тому краще обирати атлантичну чи тихоокеанську скумбрію – в них рівень ртуті нижчий.
Ще один нюанс – мікропластик. Ми ж розуміємо, що океани зараз не найчистіше місце. І так, ці дрібні частинки можуть потрапляти в рибу, а потім – у наш організм. Але поки що вчені не можуть сказати, наскільки це реально шкідливо.
Як правильно їсти скумбрію, щоб було тільки на користь
Якщо коротко – без фанатизму. Оптимально – до 340 г риби на тиждень. Це приблизно дві середні порції. І ще один лайфхак: купуйте рибу, яка пахне свіжістю, а не має різкого рибного запаху. Якщо вона лежить на льоду в магазині – це вже хороший знак.
Скумбрія – це реально крутий варіант, якщо хочете бути здоровими і при цьому не витрачати купу грошей на дорогі суперфуди. Головне – знати міру і вибирати якісну рибу.