Що справді допомагає від болю в горлі, а що тільки погіршує стан

Біль у горлі – штука, знайомая кожному. Хтось хоч раз у житті прокидався з відчуттям, ніби в горлі наждачка застрягла. І от вмикаєш інтернет, а там – ціла купа порад: їж цибулю, пий гарячий чай, масти люголем. Але чи працює це?

Валерій Павлович Товстолит - ЛОР-хірург - розклав усе по поличках: що можна робити, а що краще обходити десятою дорогою.

Гарячий чай – це порятунок

Багато хто думає: завариш чайок із малиною чи молоко з медом – і горло одразу заспокоїться. Та от біда – якщо напій гарячіший за 60 градусів, це як окропом по рані плеснути. Слизова й так запалена, а ти її ще мікроопіками добиваєш. Біль стає сильнішим, та й мікробам таке "тепло" тільки в радість – слиз починає литися рікою, і вони там плодяться, як на курорті.

Краще пити щось тепле, десь 30-40 градусів. Забудьте про солодке варення – візьміть ромашку, шавлію чи імбир. Або узвар із сухофруктів – і смачно, і корисно.

Люголь – старий добрий друг

От пам’ятаю, як бабуся казала: намаж горло люголем, і все мине. Ну да, йод у ньому справді бактерії вбиває, але віруси й гриби йому байдуже. Та й працює він тільки зверху – до глибоких мигдаликів не дістанеться. А ще ця штука обпікає слизову, ніби хтось навмисне сіль на рану сипле. Потім ковтати боляче, голос сипить, у горлі білий наліт – і це ще тижнів два мучитися.

Якщо вже щось робити вдома, то полоскати горло сольовим розчином чи ромашкою – разів 5 на день. А спреї чи льодяники – тільки за порадою лікаря, бо інфекція буває різна: бактеріальна, вірусна чи навіть грибкова.

Горілка з медом – ліки чи самознищення

Чув таке: мед імунітет піднімає, а горілка мікробів мочить. Змішав, підігрів – і готово. Але ж ні! Гарячий мед – це просто солодка водичка, ніякої користі для імунітету. А горілка з її 40% спирту віруси не бере – для них треба хоча б 60-80%, та й то на поверхнях, а не в горлі. До того ж спирт сушить слизову так, що хоч кричи. А коли його грієш, він взагалі випаровується – і що ти п’єш?

Мед, до речі, можна просто розсмоктувати потроху – горло трохи заспокоїться. Не вилікує, але й гірше не стане.

Гірчиця в тазик – гріємо ноги

От люблять у нас ноги в гарячій воді з гірчицею парити. А толку? Шкіру подразнюєш, судини розширюєш, пітнієш, як на городі влітку, а слизова в горлі пересихає ще більше. Температура тіла лізе вгору, і замість полегшення – одні проблеми.

Краще відкривайте вікно щогодини, протирайте пил зранку й увечері, киньте зволожувач у кімнату. І пийте воду – багато води.

Цибуля з часником – природні антибіотики

Усі чули: з’їж часничину чи цибулину – і мікроби втечуть. Але ж ні, сирі вони тільки дратують горло. У часнику аліцин, у цибулі – сірка, і коли це все попадає на запалену слизову, пече так, що аж сльози течуть. Хтось думає: пече – значить, лікує. Та ні, це просто подразнення, а біль від того ще сильніший.

Отже, що можна? Пити теплий чай чи настої, розсмоктувати мед, полоскати горло сіллю, дихати вологим повітрям. А от ліки – тільки від лікаря. Бо якщо у вас грибок, а ви вірусні пігулки ковтаєте, то це як дощем пожежу гасити. Тож не експериментуйте – краще до спеціаліста, ніж до народних рецептів.