Печінковий торт – це щось особливе. Ніжний, ситний, ароматний – він ідеально пасує як для святкового столу, так і для звичайного сімейного обіду. Це той варіант, коли закуска виглядає вишукано, а готується доволі просто. Якщо ще не пробували, то саме час!
Що знадобиться
- 600 г яловичої печінки
- 2 курячих яйця
- 150 мл молока
- 100 г борошна
- 1 цибулина
- ½ ч. ложки солі
- чорний перець – за смаком
- рослинна олія – для смаження
- 2 морквини
- 2 цибулини
- 2 зубчики часнику
- 220 г сметани
- 120 г майонезу
- 20 мл олії
- сіль, перець – за смаком
- свіжа зелень – для прикрашання
Підготовка печінки
Спочатку печінку потрібно добре промити, прибрати всі плівки та нарізати на шматочки. Цибулю очищуємо і ріжемо на четвертинки. Потім усе разом подрібнюємо – можна скористатися м’ясорубкою або блендером.
Лайфхак: якщо хочете зробити печінку ще ніжнішою, замочіть її у молоці на пів години перед подрібненням.
Приготування тіста
До печінкової маси додаємо молоко, яйця, борошно, сіль і перець. Все добре перемішуємо, щоб тісто стало однорідним – без грудочок. За консистенцією воно має нагадувати тісто для млинців.
Смаження коржів
Розігріваємо сковороду, додаємо трохи олії. Виливаємо ополоник тіста і рівномірно розподіляємо його по поверхні. Смажимо 2-3 хвилини, перевертаємо й готуємо ще 1-2 хвилини. Перекладаємо готовий корж на тарілку. Повторюємо, доки не закінчиться тісто.
Щоб коржі не були занадто жирними, після смаження можна промокнути їх паперовим рушником.
Приготування начинки
Цибулю нарізаємо кубиками, моркву натираємо. Обсмажуємо цибулю на розігрітій олії, додаємо моркву і смажимо до золотистого кольору. Даємо трохи охолонути.
Часник подрібнюємо й змішуємо зі сметаною та майонезом.
Хочете зробити начинку ще цікавішою? Додайте обсмажені гриби – це додасть насиченого смаку.
Збирання торта
На плоску тарілку кладемо перший печінковий корж. Змащуємо його соусом, додаємо трохи овочевої начинки. Накриваємо другим коржем і повторюємо процес. Верхній шар можна прикрасити зеленню, а за бажанням – натерти трохи сиру.
Просочення та подача
Готовий торт ставимо в холодильник щонайменше на 2 години – так він стане ще ніжнішим і краще просочиться.
А якщо залишити його в холодильнику на ніч, то наступного дня смак буде ще більш виразним!
Перед подачею нарізаємо шматочками – як звичайний торт – і насолоджуємося!
Корисні поради:
- Хочете легший варіант? Замість майонезу використовуйте натуральний йогурт або збільште кількість сметани.
- Щоб торт добре тримав форму, не робіть коржі надто товстими – так він буде більш ніжним і рівномірно просочиться.
- Експериментуйте зі спеціями! Сушений часник, коріандр або трохи мускатного горіха зроблять смак цікавішим.
Якщо хочеться чогось незвичайного, ситного й по-справжньому смачного – цей печінковий торт саме те, що треба. Він ніжний, ароматний і готується без особливих складнощів.
Спробуйте, і, можливо, ця страва стане однією з ваших улюблених.