Сподобається навіть ласунам: смачне та корисне варення без цукру
Важко повірити, але ще 200 років тому цукор був скоріше ласощами, ніж популярною добавкою до різних страв.
Сучасна людина вживає цукор щодня у великих кількостях, що негативно впливає на здоров'я. Але як відмовитися від смаколиків? Завжди є альтернативні варіанти. Наприклад, варення без цукру, яке полюблять навіть ласуни.
Абрикосове
Півтора кілограми абрикосів необхідно звільнити від кісточки і відправити в антипригарну ємність для варіння. Абрикоси можна не подрібнювати. Після нагрівання вони швидко стають м'якими і легко перетворюються на пюре.
Щоб зберегти насичений яскравий колір, перед варінням до абрикосів додається сік половини лимона. Або 0,5 ч.л. лимонної кислоти.
Варити абрикоси 15 хвилин. Розливати потрібно гаряче варення у гарячі банки. Закатати і укутати поки не охолоне.
Цей варіант приготування підходить для м'яких яблук та слив.
Особливу увагу при заготівлі варення без цукру слід приділити стерилізації банок, кришок, ложки або половника, яким розливається варення. Найкраще стерилізувати в духовці при температурі 120 градусів 15-25 хвилин. Ставити банки потрібно в холодну духовку, щоб вони нагрівалися поступово.
Полуниця з бананом
Півкіло полуниці викласти в каструлю, додати трохи води, щоб не пригоріла. Видавити сік половинки лимона, який розкриє смак та аромат ягоди. Натерти на овочевій тертці одне середнє солодке яблуко. Все змішати та поставити на вогонь.
Коли полуниця провариться 20 хвилин, до неї необхідно додати порізаний кільцями банан і варити ще 7 хвилин.
У невеликій кількості води розчинити агар-агар (1 ч. л.). Він надасть варенню більш щільну та тягучу консистенцію.
Коли суміш провариться з бананом 7 хвилин, до неї додається ваніль за смаком і агар-агар. Все вариться ще 2 хвилини, розливається по банках і закочується.
Медове варення
Цей варіант не лише солодкий, а й максимально корисний.
Необхідно взяти будь-які ягоди (смородину, чорницю, малину, вишню) та пропустити їх через м'ясорубку. Можна збити блендером до пюре.
У підготовлену масу додати натуральний мед, перемішати, дочекатися, коли розчиниться мед і перекласти в банки. Закрити кришкою та зберігати в холодильнику.
На 0,5 кг ягід потрібно взяти 0,5 кг меду.
Використовуючи мед як підсолоджувач, слід пам'ятати, що він є сильним алергеном.