Інфекції та захворювання легенів: про що розповість колір шмарклів
Є така фраза: "Що природно - те не потворно". У суспільстві не заведено говорити про слиз у носі, проте зараз зима і люди хворіють більше, а отже - важливо бути уважним до свого організму.
Медичні експерти стверджують, що за кольором шмарклів неможливо повністю визначити діагноз, однак - зрозуміти серйозність ситуації цілком можливо.
Про що розповість колір соплів
Прозорий слиз
Такий колір - це норма. Організм самостійно захищає проходи від мікробів, вірусів і зневоднення.
До прозорого слизу "приклеюються" бактерії, після чого він йде в шлунок і розчиняється в шлунковому соку.
Шмарклі білого кольору
Перший сигнал про інфекцію та алергію. Найімовірніше, у вас запалені носові ходи, тим самим вони не дають відтік слизу і він біліє. Білий колір дають молекули, які починають боротися з подразниками.
У період виділення шмарклів саме такого кольору людина вважається найбільш заразною для оточуючих.
Жовтий і зелений слиз
Жовтий колір символізує боротьбу з інфекцією, яка потрапила в організм. Робота лейкоцитів у цей період налаштована на знищення мікробів.
Жовтий колір з'являється тому що до прозорого слизу додаються загиблі клітини, які виконали свою функцію захисту.
Рожеві шмарклі
Такий колір соплів може з'являтися з кількох причин. Наприклад:
- алергія
- фізична травма
- натирання
- пересихання слизової
Іноді кров, яка потрапила в слизову, надає їй коричневого відтінку. Тут важливо пам'ятати, що якщо коричневий слиз з'являється під час кашлю - це свідчення бронхіту, час звернутися до лікаря.
Чорні шмарклі
Тут усе просто. Чорні шмарклі - проблема курців із захворюванням легенів.
Чорний колір соплів з'являється у тих, хто курить канабіс або багато сигарет.
Однак є ще одна причина, шмарклі можуть стати темними за грибкової інфекції.
Читайте також: Дефіцит і позамежні ціни: що подорожчає в Україні через відключення електроенергії
Готуємо оладки без додавання борошна: рецепт смачного та незвичайного сніданку
Питання закрите: Україна отримала офіційні документи ЮНЕСКО про борщ