Можуть викликати цироз і рак печінки: дніпровська компанія імпортувала в Україну отруйні горіхи
У горіхах, які завезли в Україну, виявили небезпечний для людського організму токсин, який пошкоджує клітини печінки й може стати причиною серйозних захворювань, у тому числі й раку цього органу.
У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомили, що українці могли купити в супермаркетах горіхи, які можуть викликати онкологічні захворювання. Ця інформація стала відома завдяки системі швидкого оповіщення харчових продуктів RASFF.
Як горіхи потрапили в Україну?
Токсичні горіхи потрапили в Україну з Бразилії. Експортером був AMENDOPERES LTDA, трейдером нідерландська компанія ROTTERDAM CUSTOMS SERVICES B.V., Netherlands. В Україні отримувачем продукції стала компанія ТОВ "КРІОЛІТ-Д", вул. Океанська, 4, м. Дніпро.
Продаватися такі горіхи можуть на вагу, а тому споживачам варто уважно слідкувати за інформацією про місце виготовлення продукції та її імпортером. Такі горіхи вже були виявлені в Івано-Франківській області, проте особливо уважними варто бути жителям Дніпропетровщини.
Держпродспоживслужба уже повідомила всіх одержувачів цієї партії горіхів про необхідність вилучення продукту з продажу, відповідно до закону "Про основні засади та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів".
Чим небезпечні бразильські горіхи?
Горіхи, про які повідомляє Держпродспоживслужба Івано-Франківської області, містять надто високий рівень афлатоксинів, які є результатом життєдіяльності грибів роду Aspergillus.
У продукті переважає Афлатоксин-В1, який своєю гепатотропною отрутою може впливати на клітини печінки людини. У найгірших ситуаціях він може викликати цироз або навіть рак цього органу.
За останній місяць, це вже не перше повідомлення про отруйні продукти на полицях українських магазинів. До цього в Держпродспоживслужбі Івано-Франківської області повідомляли про печиво з Румунії, у складі якого виявили акриламід - сполуку, що здатна викликати онкологічні захворювання.
Читайте також: Можна навіть на дієті: фрукти з низьким вмістом цукру