Як уповільнити старіння після 40 років: 6 суперфудів для молодості
Фото: unsplash.com
Дієтологи виділяють декілька суперпродуктів, які варто ввести у своє меню людям задля збереження молодості і здоров’я.
Що таке суперфуди, або суперпродукти
Напевне кожен вже чув про такі поняття, як «суперфуди», «суперпродукти». Терміни ці відносно нові, а вживають їх все частіше прибічники здорового харчування та дієтологи. Суперфудами зазвичай називають продукти рослинного походження, що відрізняються серед інших надвеликою кількістю корисних речовин, мінералів та вітамінів. Регулярне їх вживання позитивним чином впливає на організм та здатне запобігати хронічним захворюванням.
За даними некомерційного американського академічного медцентру Cleveland Clinic, немає чіткого способу визначення того, що вважати суперпродуктом, але під це визначення може підпадати все, що містить багато різних поживних речовин і має низьку калорійність. Існують суперфуди, які особливо корисні для людей після 40 років завдяки здатності уповільнювати процеси старіння і зменшувати ризики деяких вікових патологій.
Лорен Манакер, американська дієтологиня і авторка книги "Кулінарна книга для вагітних", відмічає:
Деякі наші потреби в харчуванні можуть змінюватися з віком, тому додавання деяких конкретних суперпродуктів до раціону допоможе людям не помічати вікових змін.
У сорок років, коли організм тільки починає зазнавати певних вікових змін (гормональні дисфункції, втрата м’язової маси тощо), варто запровадити здорові звички. І, по-перше, потрібно переглянути свій харчовий раціон. Якими продуктами рекомендують збагатити своє щоденне харчування дієтологи, читайте далі.
Фісташки
Фісташки – це горішки, які багаті на такі корисні речовини, як антиоксиданти. Ці сполуки борються з вільними радікалами, що утворюються в нашому організмі. Лорен Манакер пояснює:
Вільні радикали атакують та пошкоджують здорові клітини. Вважається, що це пошкодження сприяє запаленню та призводить до окислювального стресу.
В результаті таких процесів прискорюється старіння на клітинному рівні, а також підвищується ризик деяких захворювань, серед яких – хвороби серця та рак. Тому вживання продуктів з високим вмістом антиоксидантів так важливе для людей старше 40 років.
Дослідження Корнельського університету, опубліковане в журналі Nutrients, показало, що фісташки за антиоксидантними властивостями створюють потужну конкуренцію таким популярним продуктам з вмістом антиоксидантів, як чорниця та гранат.
Стверджується, що вживання лише жмені фісташок у межах звичайної дієти добре відзначається вплинути на стані здоров’я, здатне збільшити тривалість життя людей із переддіабетом, а також благотворно впливає на здоров’я очей (завдяки вмісту лютеїну та каротиноїду).
Лосось
Лосось, разом із іншими видами жирної морської риби, також є прекрасним суперфудом, який допомагає нашому організму боротися зі старінням.
Терапевтка і авторки книги "Нарешті ситий, нарешті стрункий" Ліза Янг так висловлюється щодо користі цього продукту:
Лосось є чудовим джерелом нежирного білка, поживної речовини, важливої для підтримки м’язової маси, і особливо важливої для людей похилого віку.
Також відомо, що ця риба вміщує багато омега-3 жирних кислот, які стоять на заваді серцево-судинним захворюванням.
Згідно досліджень, поширених американським медичним журналом Neurology, у людей віком 40-50 років, чиї еритроцити містять більш високий рівень омега-3, відмічається краще когнітивне функціонування та загальна структура мозку, ніж у тих, хто має нижчий рівень цих жирних кислот.
Журавлина
Ця ягода особливо цінна для уповільнення когнітивного старіння, тобто старіння мозку. Вона багата на унікальні антиоксиданти, органічні кислоти, пектини.
Проведені медичні дослідження показали, що споживання журавлини у кількості однієї невеличкої чашки щоденно протягом трьох місяців призводить до покращення пам’яті та функціонування нервової системи (опубліковані в науковому журналі Frontiers Mediа).
Крім того, журавлина допомагає боротися зі шкідливим холестерином, укріплює судини, допомагає завадити старінню шкіри.
Помідори
Червоні томати, як і деякі інші плоди червоного кольору (рожевий грейпфрут, кавун), містять велику кількість важливого антиоксиданту лікопіну, який бореться з вільними радикалами.
Як відомо, регулярне надходження лікопіну з їжею допомагає знизити рівень холестерину, покращує здоров’я серця та судин. Вживання даного суперфуду допоможе зменшити ризик серцевих захворювань, інсульту, раку простати у чоловіків.
Крім того, завдяки вмісту цієї речовини у помідорах вони допомагають зменшити фотостаріння шкіри, що виникає через постійний вплив сонячного випромінювання.
Полуниця
Улюблена багатьма полуниця, яку дієтологи радять вживати протягом сезону кожного дня, також є дуже корисною для підтримки молодості та краси. Вона містить багато вітаміну С, антиоксидантів, мінеральних речовин.
Дослідження, опубліковані в журналі "Хвороба Альцгеймера", показали, що отримання достатньої кількості вітаміну С допомагає захистити організм від швидкого погіршення когнітивних функцій.
Лорен Манакер зазначає:
Деякі дані показують, що вживання ягід понад два рази на тиждень може сповільнити когнітивне старіння на 2,5 роки.
Полуницю варто додавати до раціону для захисту клітин нашого організму від вільних радикалів, зменшення ризику патологій сосудів та серця, запобігання виникненню ракових пухлин.
Листова зелень темно-зеленого кольору
Темно-зелена зелень, наприклад шпинат, вміщує велику кількість вітамінів Е та К, які здатні запобігати погіршенню пам’яті та швидкому старінню мозку.
За висновком досліджень, що були опубліковані Американською академією неврології, одна порція листової зелені на день сприяє уповільненню погіршення когнітивних функцій, що настають з віком.
Крім того, завдяки вмісту каротиноїдів, така зелень допомагає захистити очі від окисного пошкодження, а завдяки вмісту вітамінів А та С створюється ефективний захист для серцевого м’язу.