Цифри і букви С0, С1, С2 на курячих яйцях: розшифровка загадкового маркування
Курячі яйця - продукт, який користується високим попитом у багатьох країнах світу, зокрема й в Україні. З них можна приготувати сотні різноманітних страв, вживати яйця можна навіть тим, хто перебуває на дієті. Напевно, всі бачили маркування, яке наносять на кожне яйце - це штамп, що складається з літер і цифр.
Але значення маркування відомо не багатьом, хоча саме воно допомагає вибрати саме той різновид курячих яєць, який найбільше відповідає вашому запиту.
Яйця, вироблені на птахофабриках, маркуються буквами Д і С. Буквою Д позначають дієтичні яйця, а буквою С - столові. Різниця полягає в тому, що дієтичні яйця - це ультра свіжий продукт, і зберігати їх у холодильнику можна не більше 7 днів.
Маркування С означає, що яйце було знесене понад 7 днів тому, і в холодильнику їх можна зберігати до 3-х місяців. Навіть за такого тривалого зберігання столові яйця не втрачають своїх корисних властивостей і залишаються свіжими.
Другим символом у маркуванні може бути як буква, так і цифра. Буквою В позначають добірні, дуже великі яйця, вага яких 75 грамів і більше. Буква М у маркуванні означає, що це найдрібніші яйця, вага яких становить від 35 до 44,9 г. Значення інших символів у маркуванні:
- 2 - друга категорія, вага від 45 до 54,9 г;
- 1 - перша категорія, вага від 55 до 64,9 г;
- 0 - вища категорія, вага від 65 до 75,9 г.
Решта цифр і букв у маркуванні означають виробника, номер партії, а також товарний знак. Якщо яйця продаються в упаковці, то на ній обов'язково має бути вказано дату виробництва, термін придатності, кількість штук в упаковці та дані виробника.
Господиням, які часто використовують яйця для приготування різних видів випічки, буде цікаво дізнатися, що в рецептах зазвичай зазначають кількість яєць категорії М, тобто сіяні дрібні. Якщо у вас у холодильнику знаходяться яйця категорії В, то їх потрібно використовувати вдвічі менше.