• Головна
  • Як підготувати цибулю до зберігання
Новини компаній
15:13, 4 жовтня
Надійне джерело

Як підготувати цибулю до зберігання

Новини компаній
Як підготувати цибулю до зберігання

Саме правильно підготовлена цибуля до зберігання — це найбільша запорука того, що зібраний урожай збережеться до весняного періоду. За підтримки певних умов цибуля легко зберігатиме свої властивості протягом усього зимового періоду. Складних етапів під час зберігання немає, але якщо допустити навіть невеликі відхилення від основних правил, це може призвести до негативних наслідків і псування врожаю.

Закладку цибулі на зберігання потрібно починати з вибору гібридів, які мають хорошу генетичну стійкість до лежкості. Цибуля, призначена для зберігання у сховище, має бути зрілою та добре підсушеною.

Перед збором цибулі, якщо вона дозріла за вегетаційними днями, але має ще зелену масу, використовують десиканти для прискорення дозрівання.

Десиканти на цибулю:

  • Реглон Супер;
  • Реглон Форте;
  • Альфа Дикват;
  • Реглон Ейр.

Спосіб зберігання у сховищі

Розміщення зібраної цибулі здійснюється кількома способами:

  • навальним;
  • у дерев’яних контейнерах;
  • у сітках.

Найменш стійкі гібриди для зберігання — це біла або червона цибуля. Такі гібриди навряд чи влежать до самої весни. Для зимового зберігання краще обирати жовтий гібрид.

Як підготувати цибулю до зберігання, фото-1

Закладання на зберігання

Перш за все, розподіліть цибулю на сорти, не складайте їх перемішано, оскільки кожен сорт має свій термін зберігання.

  • Вкладати невеликим шаром, якщо зберігаєте у сітках.
  • Якщо зберігаєте у контейнерах, залишайте простір для повітря.
  • Регулярне перебирання цибулі подовжує термін зберігання.
  • Дотримуйтесь температурних умов та контролюйте вологість.

Для більш ефективного зберігання цибулі, важливо використовувати якісні матеріали та обладнання. Ви можете знайти все необхідне для сховища на нашому сайті https://pomidorka.com.ua.

Перед основним закладанням цибулі у сховище її варто помістити у холодильну камеру з температурою 0 градусів на період від 3 до 4 тижнів. Під час такого охолодження цибуля утворює щільну суху луску. Після цього поступово знижуйте температуру до –2 або –4 градусів, додаючи щоденно по 0,5 градуси.

Як підготувати цибулю до зберігання, фото-2

Вологість у приміщенні має бути від 65 до 70 відсотків. Вологість понад 70% може порушити процес зберігання та спричинити гниття чи проростання цибулі.

Методи зберігання цибулі

Існує три основні методи зберігання, що відрізняються за температурними режимами:

  • Холодний метод: зберігання при температурі від –3 до 0 градусів. Термін зберігання — до 240 діб.
  • Теплий метод: зберігання при температурі від +18 до +22 градусів за вологості 60-70%. Термін зберігання — до 120 діб.
  • Комбінований метод: в осінній період зберігається при температурі +18 до +22 градусів, потім цибуля проходить процес охолодження до –3 або 0 градусів. Навесні цибулю можна перевести на теплий метод зберігання. Термін зберігання — до 90 діб.

Пошкодження цибулі під час зберігання

  • Сіра гниль — грибкова хвороба, що може початися ще в полі і поширитися у сховищі.
  • Мозаїка цибулі — вірусна хвороба, переносниками якої є шкідники (попелиця, кліщі, нематоди).
  • Бактеріальні гнилі.

Підсумок

Основні пункти для успішного зберігання цибулі:

  • Вчасний збір врожаю з поля, коли бадилля підсохло і вилягло на землю.
  • Цибуля має мати гарно висохлу шийку.
  • Дотримання правильного температурного режиму.
  • Підтримка оптимальної вологості у складському приміщенні.
  • Регулярне перебирання цибулі для продовження терміну зберігання.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#цибуля #як зберігати цибулю
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...