Які продукти в жодному разі не можна запивати чаєм: поради лікарів
Багато хто з нас починає свій день із чашки ароматного чаю, додаючи до нього різноманітні сніданки. Проте не всі продукти поєднуються з цим напоєм — деякі можуть негативно вплинути на здоров'я, уповільнити обмін речовин або завадити засвоєнню поживних речовин. Лікарі застерігають, що неправильне харчове поєднання з чаєм може стати причиною дискомфорту, зайвої ваги та навіть зниження імунітету.
1. Солодка випічка та десерти
Цукор у поєднанні з чаєм може спричинити серйозні розлади травлення. Чай містить таніни, які взаємодіють із крохмалем та іншими компонентами солодощів, уповільнюючи травлення та метаболізм. Такий ефект може викликати здуття живота, дискомфорт у шлунку, утворення зайвої ваги.
Таніни уповільнюють засвоєння крохмалю, що зменшує відчуття ситості, через що з’являється бажання з’їсти більше. Якщо ви намагаєтесь контролювати вагу, солодка випічка у поєднанні з чаєм може стати непомітною пасткою, яка з часом негативно впливає на фігуру.
2. Сирники та кисломолочні запіканки
Кисломолочні продукти корисні через високий вміст кальцію, однак у поєднанні з чаєм їх цінність знижується. Він містить кофеїн і танін, які можуть блокувати засвоєння кальцію в організмі. Наслідки можуть бути такі: зменшення мінеральної щільності кісток, слабкість у кістках і суглобах, ризик розвитку остеопорозу.
3. Бутерброди з маслом та ікрою
Ікра — джерело вітаміну D, який надзвичайно важливий для здоров'я кісток, імунної системи, стану волосся та нігтів. Проте чай може заважати його засвоєнню. Це означає, що корисні властивості такого сніданку можуть бути зведені нанівець.
4. Пластівці з молоком
Молоко й чай утворюють комбінацію, яка може призвести до відчуття важкості в шлунку. Після випитої чашки чаю не рекомендується їсти сніданок з молочними продуктами, адже поєднання може спричинити шлунковий дискомфорт, болі в животі, довготривале відчуття важкості.
Пластівці, запиваючи чаєм, втрачають свою поживну цінність, зокрема через складну засвоюваність молочного білка та крохмалю в присутності танінів чаю.
Чому важливо звертати увагу на поєднання продуктів із чаєм?
Чай містить хімічні сполуки, що можуть мати подвійний вплив: із одного боку, вони корисні як антиоксиданти, а з іншого — взаємодіючи з певними продуктами, ускладнюють засвоєння корисних речовин. Уважність до такого поєднання допомагає покращити процеси травлення, підтримати нормальний обмін речовин, уникнути набору зайвої ваги. Рекомендовано пити чай окремо від основних прийомів їжі або обирати легкі закуски, які не вступають у конфлікт з його складовими.