• Головна
  • 5 шкідливих харчових звичок після 50, які прискорюють старіння
12:10, Сьогодні

5 шкідливих харчових звичок після 50, які прискорюють старіння

Фотограф: Meri Verbina: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/15507289/

Фотограф: Meri Verbina: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/15507289/

Експерти наголошують: з віком наслідки байдужого ставлення до власного здоров'я стають дедалі відчутнішими. Те, що раніше здавалося дрібницею – незначні харчові звички чи випадкові порушення режиму – після 50 років може суттєво позначитися на організмі.

Особливо це стосується харчування. Адже після 50 років в організмі запускаються природні процеси, які потребують від нас уважнішого ставлення до їжі. Саме тому дієтологи радять уже зараз позбутися шкідливих харчових звичок. Ось кілька з них.

Надмірні порції

З віком метаболізм сповільнюється, а м'язова маса поступово зменшується. Це означає, що організм починає накопичувати більше жиру, і зайві кілограми набираються значно швидше. Тому важливо слідкувати за розміром порцій та не переїдати під час кожного прийому їжі.

Пропуск прийомів їжі

Життєвий ритм може бути настільки швидким, що ми просто забуваємо поїсти. Але така звичка небезпечна. Дієтолог Стефані Гнатюк пояснює:

Пропуск сніданку чи обіду може призвести до підвищення резистентності до інсуліну. Тривалі перерви між прийомами їжі, а потім надмірне споживання їжі за один раз викликають різкі коливання рівня цукру в крові. Це впливає на загальний стан організму й може сприяти набору ваги.

Щоб уникнути таких проблем, варто їсти регулярно – триразове харчування допомагає підтримувати стабільний рівень енергії та здоровий обмін речовин.

Недостатня кількість білка

Білок – основа для підтримки м'язової маси, яка поступово зменшується з віком. Якщо його не вистачає, процес старіння лише прискорюється. За даними Американського коледжу харчування, до 70 років білкова маса тіла може зменшитися на 10%.

Щоб цього уникнути, слід включати в раціон продукти, багаті на білок: яйця, рибу, птицю, бобові, тофу та грецький йогурт.

Дефіцит клітковини

Клітковина – ще один важливий компонент здорового раціону. Вона покращує травлення, дає відчуття ситості та допомагає уникнути різких стрибків рівня цукру в крові. До того ж, дослідження показують, що клітковина може зменшувати запалення в організмі, яке призводить до старіння мозку.

Щоб отримувати достатню кількість клітковини, слід регулярно їсти фрукти, овочі та цільнозернові продукти.

Вживання продуктів, що викликають запалення

З віком варто обмежити або повністю виключити газовані та солодкі напої, білий хліб, оброблену випічку (печиво, тістечка тощо). Ці продукти можуть сприяти розвитку запальних процесів, що збільшують ризик хвороб печінки, нирок, серцево-судинної системи, діабету та навіть онкології.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#харчові звички #шкідливі звички
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...