• Головна
  • Як зберігати продукти з холодильника, якщо довго немає світла
19:34, 17 грудня 2022 р.
Надійне джерело

Як зберігати продукти з холодильника, якщо довго немає світла

Як зберігати продукти з холодильника, якщо довго немає світла

Цього літа українці як ніколи запаслися на зиму – ціни на скляні банки та їхні кришки зросли у кілька разів через активне консервування. Але всі вони ризикують виявитися похованими, якщо відключення електроенергії триватиме надто довго. Але більшу частину продукту можна зберегти, скориставшись рецептами наших прабабусь. 

Олена Бриченко, засновник проекту української гастрономічної культури Ізакультура, розповіла про кілька способів зберігання продуктів без холодильника.

Смалець

малець - консервант. Топлений вісцеральний жир ідеальний не лише для домашньої випічки, смаження у ньому хрустів/вергунів, але й забезпечить зберігання печених ковбас, котлет терміном до 5 місяців. У минулому у слоїки, керамічні бочечки, чавуни складали печені ковбаси, котлети, чи просто тушковане м'ясо, після чого заливали розтопленим смальцем, тримали у льосі. Головна умова, м'ясо/ковбаси треба закладати щільно, а смалець має повністю закрити продукт. Так зберігали м'ясо від Різдва до Великодня", – розповідає Олена Брайченко.

Як зберігати продукти з холодильника, якщо довго немає світла, фото-1

Смалець – це витоплене сало. Тож якщо у холодильнику є  запаси сала, його можна засолити або порізати кубиками і витопити смалець.

"Жили ми в глибині села, фактично ферма. Електрика до нас прийшла в 1967 році. Я була вже школяркою. Пам’ятаю, мама навіть котлети закручувала в банки: смажені котлети складала в стерилізовані літрові банки, заливала смальцем (розтоплений він рідкий і прозорий) і закручувала кришками, як варення. Тримали їх в пивниці,  – розповідає львів’янка Ганна Карпа. – Якщо мали тільки одну свиню, то спеціально вудили вузькі шинки, щоб влізли в банки. Їх так само закручували закривали в трилітрові слоїки. Але перед тим обв’язували шпагатом (цупка нитка), щоб за нього легше було витягнути. Так воно стояло до Великодня. До речі, той смалець, у якому була шинка, теж дуже смачний, бо пахне димком". 

Сіль

Ганна також згадує про солоний сир, яким взимку приправляли їжу, зі шматочками вершкового масла (можна було і не класти, але смачніше), добре утрамбувавши і виклавши другим шаром. і до країв.

"Потім взимку його брали й до вареників, і просто відварену картоплю присмачували. Я й досі собі роблю такий сир, хоч і купую на ринку, – він дуже добре смакує з макаронами, або як начинка у пиріжки. Але купувати треба досить сухий сир, такий краще зберігається без холодильника. Що більше у ньому залишається сироватки, то швидше може зіпсуватись. Тому якщо купили велику грудку домашнього сиру, і знаєте, що за день-два не використаєте, краще його добре відтиснути", – розповідає Ганна Карпа.

Вершкове масло також допомагала зберігати сіль.

Як зберігати продукти з холодильника, якщо довго немає світла, фото-2

«Навіть коли наприкінці 1970-х широкого поширення набули холодильники, багато городян продовжували купувати масло і зберігали його в підсоленій воді в мисках або бочках, повністю занурене у воду», — розповідає Олена Брайченко.

Селітра харчова

За словами Олени Брайченко, свіже м'ясо можна законсервувати у розчині селітри.

"Моя бабуся варила борщі й м'ясні юшки з м'ясом, що були відчутно соленими, і мені дуже це подобалось. У дитинстві я не замислювалась про те, чому м'ясо до борщу Ганна Петрівна (тобто моя бабуся) дістає з великої каструлі з водою в якій занурено добрячий шмат м'яса. Колір такого м'яса червоний, а смак солонувато-ковбасний, щільний. Харчова селітра відома під назвою Е250 і сьогодні без цього консерванту ви не зустрінете жодний ковбасний виріб", – каже Олена Брайченко.

Як зберігати продукти з холодильника, якщо довго немає світла, фото-3

Вапно

Натомість яйця можна зберігати у розчині… вапна. 

Як зберігати продукти з холодильника, якщо довго немає світла, фото-4

"Взимку кури або не несуться, або несуться дуже погано. Тому яйця також складали на зиму. Я пам’ятала, що мама колись заливала вапном, але не пам’ятала точно як. Цього року вирішила спробувати, бо не відомо, яка буде зима. Взяла літр води, ложку вапна. Яйця помила, склала акуратно в трилітрову банку (головне, щоб жодне не тріснуло, бо зіпсуються всі) і залила до верху. Закрила капроновою кришкою. Минулого тижня вперше спробувала – як свіжі, білки прекрасно збиваються, хоча стояли від кінця серпня".

Читайте також: Хто з українців може не сплачувати комунальні послуги

Свічка яка горить 10-12 годин: як зробити таку в домашніх умовах

Жіночі імена успіху: вони йдуть життям з долею за руку

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#спосіб збереження #продукти #харчі #холодильник #електрика
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...