
Новорічний стіл в умовах постійних відключень електроенергії: як не потрапити в халепу й підготуватися заздалегідь

Українці, навіть усупереч війні, готуються до Новорічних свят. Проте складне становище енергетичної інфраструктури, а як наслідок постійні відключення електроенергії в оселях завдають окремого клопоту господарям і господиням. Адже непрацюючий холодильник може стати на заваді нормальній підготовці до свят. Проте ми радимо не впадати у відчай, адже завжди є вихід: деякі страви можна приготувати заздалегідь, а деякі взагалі не готувати в цьому році.
Лайфхаками щодо приготування новорічних страв в умовах України розповіла кулінарна блогерка Дарія Дорошкевич.
Коли починати підготовку?
Дарія рекомендує українцям враховувати той факт, що 31-го грудня цілком може не бути стабільного електропостачання. Крім того, ускладнить процес підготовки робочий день 30-го грудня, адже ця дата випадає на п'ятницю. Саме тому, розпочати підготовку краще за декілька днів до початку святкування.
Я починатиму підготовку 28 числа. Тому що дуже багато продуктів, які можна приготувати і спокійно зберігати на балконі, - каже блогерка.
Як правильно готувати "Олів'є"
Особливе місце на новорічному столі займає салат "Олів'є". Дарія Дорошкевич рекомендує цього року заздалегідь зварити всі потрібні овочі й зробити заготівлі. А також відварити яйця. До того ж, взимку, коли температура повітря доволі низька, ви можете зберігати продукти в будь-якому прохолодному місці. Також багато господинь вирішують зараз замінити ковбасу на відварене м'ясо, яке цілком може зберігатися 3-4 дні до приготування самого салату.
Горошок та ковбасу (якщо ви все ж готуєте з нею) краще додати вже перед тим, як подаватимете салат на стіл. Те ж стосується й майонезу. Пам'ятайте, що страви з ним можна вживати не більше 12-ти годин з моменту приготування.
Чи варто готувати "Оселедець під шубою"?
Таким же бестселером новорічного застілля є "Оселедець під шубою". Проте Дарія Дорошкевич радить цього року зрадити традиціям і відмовитись від цього салату взагалі. Як риба, так і майонез надзвичайно швидко псуються і є велика вірогідність, що ви просто не зможете з'їсти салат, поки він не зіпсувався.
До того ж, не варто готувати на цей Новий рік страви з запасом, адже вірогідність того, що вони будуть придатні до споживання тривалий час доволі мізерна.
Справа в тому, що у нас є така звичка готувати дуже багато, а потім їсти. Далі ми готуємо на Різдво, але цього року не варто так робити. Тому що знову ж таки не працює холодильник навіть 4 години, - наголосила Дарія Дорошкевич.
Тому краще підготуватися заздалегідь і розрахувати, скільки їжі потрібно саме вашій родині. Враховуйте, що, за даними дослідників, дитині потрібно на один раз 200 грамів їжі, а дорослій особі - 500 грамів. Звісно, ви можете приготувати трохи більше, але не перестарайтесь.
Читайте також: Як заощаджувати на опаленні за допомогою свічки: шукаємо витоки тепла у вашій квартирі використовуючи свічки або ароматичні палички
Денис Шмигаль відповів, чи буде світло в Україні на новорічні свята