• Головна
  • Смажені та сирі горіхи: у чому різниця та які корисніші
12:45, 28 лютого 2023 р.

Смажені та сирі горіхи: у чому різниця та які корисніші

Смажені та сирі горіхи: у чому різниця та які корисніші

Відомо, що горіхи – цінний та корисний продукт, який здатен добре втамовувати голод, наповнювати наш організм багатьма мінералами та вітамінами, позитивно впливаючи на стан здоров’я. У їжу їх використовують у сирому або просмаженому вигляді – кому як подобається.

Але не багато хто з нас замислюється, яка відмінність між смаженими та несмаженими горішками, та що корисніше для організму.

Різниця між смаженими та сирими горіхами

Експерт із харчування Наталія Мазурік детально пояснила це підписникам свого телеграм-каналу. За її інформацією, в несмажених горішках зберігається весь вітамінно-мінеральний склад. А ось після смаження деякі елементи втрачаються, але все ж таки дещо з корисного зберігається, адже більшість вітамінів та мінералів в горіхах термостійкі. Смажені горішки позбавляються таких речовин, як селен, йод, віт. С та В9.

Поліненасичені жирні кислоти Омега 3 і Омега 6 присутні у рівних кількостях як в сирих, так і просмажених горішках. Єдина умова – ці речовини зберігаються тільки при недовгому та рівномірному просмаженні.

Але є інформація, що якщо смажити горіхи на олії або більше 6 годин, жири окислюються, а продукти цього окиснення вже шкідливі, - зазначає експертка.

Несмажені горіхи містять корисні антиоксиданти, а ось у смажених горішках їх кількість зменшується, якщо смажити протягом 30 хвилин при температурі 180 градусів. Але на деякі з речовин-антиоксидантів термообробка на впливає, тому вони зберігаються і в смажених горіхах.

Такий показник, як глікемічний індекс, у смажених горіхів вище, оскільки крохмаль змінює форму при просмаженні.

Що стосується смакових якостей, то смажені горіхи набувають більш насиченого аромату та смаку. Смак сирих горішків – більш витончений.

Тож з урахуванням більшості показників можна зробити висновок, що несмажені горішки більш корисні. Але варто знати, що деякі горіхи, наприклад мигдаль, перед вживанням обов’язково потрібно просмажувати. Термічна обробка в таких випадках необхідна для того, щоб зруйнувати отруйні речовини, які містяться в цих продуктах (синильну кислоту).

Читайте також: Навіщо наливати пиво в сковороду: чим допоможе цей трюк

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Смажені горіхи #горіхи #сирі горіхи
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...