
Чи можна каву натщесерце: що кажуть експерти

Часто починаєте свій день саме з кави, а не зі сніданку?
Про те, чи можна вживати тонізуючий напій на голодний шлунок і якою кількістю чашок на день варто обмежитися, розповіли спеціалісти.
Чи можна пити каву на голодний шлунок
За слова експертів, споживання кави на голодний шлунок – це шкідлива звичка, якої варто позбутися.
І називають три причини:
- напій натщесерце підвищує кислотність шлунка і провокує виділення шлункового соку, який роз'їдає стінки;
- це також викликає печію й надалі може стати причиною проблем шлунково-кишкового тракту і загострити гастрит, панкреатит і виразку;
- кава на голодний шлунок зранку провокує виділення кортизолу - гормону стресу, який і так високий після пробудження, а це небезпечно для здоров'я.
Чи всі фахівці підтверджують шкоду кави натщесерце
Ряд інших експертів, опираючись на деякі дослідження, спростовують ці твердження. Кофеїн дійсно стимулює вироблення шлункової кислоти, але лише у частини людей з'являються печія, нудота та інші побічні реакції. Це може бути спричинено чутливістю організму до кофеїну, а не тим фактом, що його споживають, попередньо не поївши.
Кава також сприяє вивільненню кортизолу, який, як уже говорили, підвищується, коли людина прокидається. Але це скороминущий ефект і жодних проблем зі здоров'ям він не викликає.
Як правильно пити каву
По-перше, дієтологи радять каву пити разом з молоком, а не чорну - кофеїн і алкалоїди в складі напою виводять кальцій з організму, а молоко нівелює цей ефект.
По-друге, чорна кава має виражений сечогінний ефект, тому потрібно поповнювати втрачену рідину. Тож у традиції подавати каву зі склянкою води немає нічого дивного.
І по-третє, ранок все таки потрібно починати не з чашки кави, а з чашки води.
Скільки чашок кави на день – це вже забагато
У великих кількостях кава викликає прискорене серцебиття, головний біль, підвищення тиску і безсоння. При цьому не має значення, ви п'єте каву на голодний шлунок чи ні - важлива кількість. Щоб уникнути звикання і побічних ефектів, фахівці радять вживати не більше 400 мг кофеїну - це 3 чашки в день. Так ви уникнете негативного впливу, зате ваш організм отримає виражену антиоксидантну і гепатопротекторну дію, тобто захищатиме клітини печінки.
Особливо чутливим людям ранкову каву потрібно пити під час або після прийому їжі.