• Головна
  • Італійське ламбруско: як США надали цьому вину «ведмежу послугу»
Новини компаній
15:34, 4 квітня

Італійське ламбруско: як США надали цьому вину «ведмежу послугу»

Новини компаній

Ламбруско - відоме і затребуване ігристе італійське вино. Нерідко його називають шампанським, поряд з іншим уславленим ігристим вином італійців - просік. Хоча це різні вина; і не лише за смаковими якостями, а й історично. Історія напою досить складна і навіть у чомусь сумна.

Італійське ламбруско: як США надали цьому вину «ведмежу послугу», фото-1

Від тріумфу до падіння один крок

Як і просік, ламбруско - старовинне італійське вино, що має багатовікову історію. Звичайно, там, де зустрічається подібне словосполучення, завжди багато неясності, легенд та вигадок. Але достеменно відомо, що це червоне, переважно напівсолодке або солодке вино з багатим на фруктово-ягідний букет було ще за часів римських патрицій.

Як у ті часи, так і зараз вважається, що його виготовляли з однойменного сорту винограду. Причому в давнину він був напівдиким і легко перезапилювався. При цьому виникали фактично нові підвиди Ламбруско. Нині їх налічується вже понад півсотні. Насправді це означає, що шампанське ламбруско роблять із багатьох близькоспоріднених сортів. Їхні назви зараз визначають «марку» вина.

Цікавий факт:Переважає думка, що назва сорту походить від двох слів латиною, що в перекладі означають приблизно «бур'ян на краю». Справа в тому, що навіть у середні віки багато різновидів цього сорту просто росли по краях полів. Подібно до дикого винограду, вони вились по стовбурах дерев, відшукуючи на них опору.

Довгий час легке солодкувате вино, яким найчастіше буває ламбруско, залишалося популярним лише в Італії, вважаючись простим та бюджетним алкогольним напоєм «для народу». У 70-ті роки минулого століття в США спалахнула мода саме на вина такої якості (у Європі їх особливо не шанували).

Підприємливі італійські винороби збагнули, що на цій популярній новомодній хвилі вони майже не мають конкурентів і заповнили величезний північноамериканський ринок своєю продукцією. Це була зоряна година старовинного ламбруско.

Банальна істина говорить: «Мода - жінка легковажна і непостійна». Популярність солодких та рожевих вин до 80-х років різко впала. На ринку США ламбруско стали поблажливо називати «італійською кока-колою».

Американці піднесли це вино, але ж вони його і занапастили. Від такого падіння репутації ігристе ламбруско оговтувалося кілька десятиліть. І тільки зараз, коли мода на рожеві та солодкуваті вина знову повертається, про нього згадали.

Види ламбруско

Знайомлячись з асортиментом цих вин, можна здивуватись різноманітності ламбруско. Асортимент напоїв у маркеті важливих штук Maudau представлений різними сортами:

  1. білими, рожевими та червоними;
  2. сухими, напівсухими, солодкими та напівсолодкими;
  3. сильно газованими і навіть зовсім без газу.

Різноманітність тішить любителя «італійського шампанського», але воно має насторожувати. На жаль, чим більше «марок», тим вільніше почуваються недобросовісні винороби, які нерідко постачають на ринок вельми неякісні дешеві підробки справжнього благородного ламбруско.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...