• Головна
  • "Відлітатиме" сама: як зберігати, варити та чистити яйця, щоб шкаралупа добре відділялася
10:33, 7 травня

"Відлітатиме" сама: як зберігати, варити та чистити яйця, щоб шкаралупа добре відділялася

"Відлітатиме" сама: як зберігати, варити та чистити яйця, щоб шкаралупа добре відділялася

Приготування варених яєць - не таке просте завдання, як може здатися на перший погляд. Одна з можливих проблем, з якою нерідко стикаються господині, - коли шкаралупа погано чиститься, відокремлюючись разом із білком.

А статися це може навіть якщо дотримуватися всім відомих лайфхаків, як-от додавання солі під час варіння та заливання холодною водою. Чинників, що впливають на легкість чищення яєць, досить багато. Тому слід знати, через що яйця можуть погано чиститися та що потрібно зробити, щоб шкаралупа відділялася легко.

Свіжість продукту

Якщо зварити свіже яйце, шкаралупа відділятиметься важче. Це пояснюється тим, що під шкаралупою є повітряна камера, яка поступово розширюється протягом 1-2 тижнів у міру підсихання білка. У свіжих яйцях цього не відбувається. Тому яйця, які вже полежали в холодильнику пару тижнів, будуть чиститися легше.

Температура води

Після варіння не потрібно опускати яйця в надто холодну, крижану воду. Через це білок прилипне до шкарлупи. Вода має бути кімнатної температури.

Температура яєць

Щоб шкаралупа не прилипала і не відвалювалася разом із ним частинами, потрібно обов'язково дочекатися, поки яйце повністю охолоне після варіння.

Зберігання яєць

Не варто зберігати яйця на нижній полиці холодильника, оскільки занадто низька температура сприяє промерзанню та денатурації білка. Через це білок буде погано чиститися, незалежно від способу варіння.

З якого кінця чистити

Очищаючи яйця від шкаралупи, слід починати з тупого кінця. Саме там знаходиться повітряна камера, тому процес проходитиме легше. Якщо ж почати знімати шкаралупу з гострого кінця, вона зніматиметься разом із білком.

Що додати у воду

Шкаралупа дуже легко відокремлюватиметься, якщо додати у воду не сіль, а інший інгредієнт, - соду. Варто дотримуватися такої послідовності:

  • заздалегідь витягнути яйця з холодильника;
  • дочекатися, поки вони нагріються до кімнатної температури;
  • насипати у воду 0,5 чайної ложки соди;
  • злегка струсити яйця і покласти їх у воду варитися.

Не треба класти яйця в надто гарячу воду, щоб шкаралупа не тріснула. Яйця мають бути покриті водою на два пальці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#яйця #як варити яйця
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...