Варення з аґрусу: як приготувати десерт
Варення з аґрусу - це смачні й ароматні ласощі, які можна легко приготувати вдома. Аґрус багатий на вітаміни і має унікальний смак, який відмінно зберігається у варенні.
Інгредієнти
Для приготування варення з аґрусу вам знадобляться:
- 1 кг аґрусу
- 1,2 кг цукру
- 200 мл води
- 1 лимон (за бажанням)
Підготовка аґрусу
Ретельно вимийте аґрус і видаліть хвостики та плодоніжки. Щоб варення було більш однорідним, можна злегка наколоти кожну ягоду зубочисткою. У великій каструлі змішайте цукор і воду. Доведіть до кипіння на середньому вогні, помішуючи, щоб цукор повністю розчинився.
Варіння варення
Додайте аґрус у киплячий сироп. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь і варіть на повільному вогні 10 хвилин. Зніміть каструлю з вогню і дайте охолонути протягом 4-5 годин або залиште на ніч.
Знову доведіть варення до кипіння і варіть ще 15-20 хвилин на повільному вогні, поки ягоди не стануть напівпрозорими, а сироп не загусне. За бажанням, додайте сік одного лимона для свіжості й аромату.
Перевірка готовності
Капніть трохи варення на холодну тарілку і дайте охолонути. Якщо крапля не розтікається, варення готове. Якщо розтікається, продовжуйте варити ще кілька хвилин і повторіть тест.
Консервування
Підготуйте скляні банки: ретельно вимийте їх і простерилізуйте в киплячій воді або в духовці.
Гаряче варення розлийте по стерилізованих банках, залишаючи трохи місця до краю. Щільно закрийте кришками і переверніть банки догори дном. Дайте охолонути за кімнатної температури.
Зберігайте варення в прохолодному, темному місці. Відкриті банки краще тримати в холодильнику і спожити протягом кількох тижнів.