Можуть викликати серйозні проблеми зі здоров'ям: кому категорично не можна вживати волоські горіхи
Волоський горіх відомий своїми численними корисними властивостями для здоров’я. Утім для людей з певними захворюваннями він може становити загрозу. Як різні речовини, що містяться в горіхах, впливають на організм, розповідаємо далі.
Корисні властивості волоських горіхів
Волоські горіхи містять велику кількість альфаліноленової кислоти — омега-3 жирної кислоти, яка відома своїми протизапальними властивостями. Завдяки ним горіхи допомагають підтримувати здоров’я різних систем організму, включаючи:
- 1. Серцево-судинну систему: волоські горіхи знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань за рахунок зменшення запалення та покращення рівня холестерину. Омега-3 жирні кислоти, які містяться в горіхах, сприяють зниженню рівня "поганого" холестерину і підвищенню рівня "хорошого".
- 2. Шлунково-кишкову систему: завдяки високому вмісту клітковини, волоські горіхи допомагають покращити здоров’я мікробіому кишечника. Це сприяє поліпшенню травлення.
- 3. Ендокринну систему: протизапальні властивості волоських горіхів сприяють зниженню ризику захворювання на рак та інші захворювання, пов’язані з запаленням.
- 4. Здоров’я мозку: волоські горіхи містять антиоксиданти, які можуть зменшити окислювальний стрес і покращити когнітивні функції.
Ризики для людей з хворобою нирок
Хоча волоські горіхи і корисні, вони можуть бути небезпечними для певної групи людей, зокрема для тих, хто страждає на хронічну хворобу нирок . Доктор Чідозі Одігве звертає увагу на те, що хворим із пізньою стадією ХХН та тим, хто перебуває на діалізі, слід обмежити або уникати споживання волоських горіхів.
Чому волоські горіхи небезпечні для людей з ХХН?
- 1. Високий вміст фосфору та калію: волоські горіхи багаті на ці два елементи, які можуть бути токсичними для людей із ХХН. Нирки допомагають підтримувати нормальний рівень фосфору та калію в організмі, але у пацієнтів із хронічною хворобою ці функції порушені.
- 2. Ризик утворення каменів у нирках: волоські горіхи містять оксалати, які можуть спричинити утворення каменів у нирках, особливо якщо їх споживати у великих кількостях.
Рекомендації для людей з ХХН
Доктор Стенфорд, спеціаліст із лікування ожиріння, рекомендує пацієнтам із хронічною хворобою нирок уважно стежити за своїм раціоном харчування. Важливо консультуватися з лікарем або дієтологом щодо оптимального вживання волоських горіхів та інших продуктів, багатих на фосфор і калій.