• Головна
  • Ці два овочі можуть стати небезпечними під час смаження: що варто знати
22:30, Вчора

Ці два овочі можуть стати небезпечними під час смаження: що варто знати

Ці два овочі можуть стати небезпечними під час смаження: що варто знати

Звичайнісінькі картопля й баклажани можуть перетворитися на справжню загрозу для здоров’я, якщо їх готувати неправильно. Адже при високих температурах ці овочі виділяють речовини, які можуть завдати шкоди організму.

Чому смажена картопля небезпечна

Картопля — це не просто популярний гарнір, а ще й джерело акриламіду (небезпечної хімічної сполуки). Її утворення починається під час смаження, особливо якщо овоч готують у фритюрі. І чим довше триватиме цей процес, тим більше буде акриламіду.

Цю речовину визнали потенційно канцерогенною ВООЗ. Її вплив може призвести до:

  • підвищення ризику онкологічних захворювань;
  • ураження нервової системи та розвитку деменції;
  • появи запалень у різних органах.

А що з баклажанами

Баклажани — це справжня знахідка для гурманів, але, на жаль, вони теж мають свій "темний бік". У них міститься природний токсин — соланін. Під час смаження його концентрація збільшується, що може викликати неприємні наслідки, такі як:

  • нудота та блювота;
  • запаморочення;
  • розлад шлунку.

Як зробити страви безпечними

На щастя, є кілька простих порад, які допоможуть уникнути ризиків:

  • Картоплю варто варити або запікати — так можна зменшити утворення акриламіду. А ще краще віддавати перевагу молодій картоплі, яка має менше крохмалю.
  • Баклажани перед приготуванням слід вимочувати в солоній воді. Це знижує рівень соланіну й робить овоч безпечнішим.

І головне — намагайтеся рідше готувати страви методом смаження. Вибирайте здоровіші варіанти, такі як тушкування, запікання або парове приготування. Ваш організм точно подякує.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#картопля #баклажани #здоров'я
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...